Life, Leisure, Food, Travel and Reviews!!

Follow Me
Salam Sejahtera & Salam 1 Malaysia.

Sabtu 10 Disember 2016, Pulau Langkawi - Aku berkesempatan membuat liputan acara tahunan yang tidak asing lagi di Pulau Langkawi iaitu Pesta Pantai Langkawi. Pesta ini yang telah masuk tahun ke tiga ia dianjurkan berkonsepkan sukan pantai dengan membawa genre sukan / permainan ala² kampung.
Tahun ini, semangat kesukanan ini diberi nafas baru dengan ada nya Langkawi Swim Fest 2016 bersempena dengan pelancaran Pesta Pantai Langkawi 2016. Aku kesini dibawah naungan #kelabbloggerbenashaari untuk membuat liputan Event yang julung kalinya diadakan.

Seawal 7 pagi kami telah pun berada di kawasan Pantai Tanjung Rhu, acara bermula dengan taklimat dan juga ucapan dari pihak penganjur.
Langkawi Swim Fest 2016 ini merupakan satu inisiatif kolaborasi antara LADA (Langkawi Development Authority) dan Aktion Langkawi bersama dengan beberapa badan lain. Event ini bertujuan untuk menampilkan Langkawi bukan saja sebagai destinasi pelancongan malah sebuah pulau yang mampu menjadi tuan rumah serta menjayakan pertandingan bertaraf dunia di bawah kategori Eco- Tourism.

Swim Fest 2016 yang buat pertama kalinya diadakan telah pun mendapat sambutan yang bagus bukan saja dari penduduk Langkawi, terdapat juga beberapa peserta dari negara lain seperti Singapura, Britain dan juga Perancis. 
Antara para peserta yang hadir pada hari ini termasuk pasukan renang kebangsaan dan juga seorang atlet OKU.
Memang banyak aktiviti menarik yang ada dekat Pesta Pantai ni, sampai penat jugak lah aku berlari sana sini nak amik gambar semua.

Ooo.. sebelum terlupa, Event ini juga dimeriahkan dengan kehadiran tetamu dari negara jiran iaitu dari daerah Satun, Thailand. Dikhabarkan bahawa mereka dijemput setiap tahun untuk memeriahkan Pesta Pantai ini.

Korang nak tau lebih lanjut tentang Pesta Pantai Langkawi & Swim Fest 2016?
Tunggu sat naa... nanti ceq update selanjutnya. Kejang² otot pun belum hilang lagi ni.

Sekian saja untuk kali nie.... Aku nak sambung tido... HAHAHAHA....
Salam Sejahtera & Salam 1 Malaysia...

Pada 5 Disember 2016 aku dijemput oleh Wonderland Primary Sdn Bhd untuk menghadiri program "Sepetang Bersama Reen Rahim & Asianic". 

Majlis ala² santai ini diadakan di Donutes Coffe, Cake and Bread, Kuchai Lama. Tujuan Sesi ini diadakan adalah untuk kita diperkenalkan dengan "Product Range" Asianic yang berstatus Halal dan boleh digunakan tanpa rasa was - was...

Disamping memperkenalkan Product line-up Asianic, kami juga berpeluang berkenalan dan beramah mesra dengan Duta Asianic dan juga salah seorang pelakon yang semakin popular iaitu Reen Rahim.

Penampilan Reen Rahim sebagai Duta Asianic amatlah tepat kerana sifatnya yang "friendly"  dan juga statusnya sebagai seorang artis yang "bersih" dari sebarang gossip hangat.
Sepanjang sesi pengenalan produk, kami dilayan begitu mesra seperti kawan karib yang dah kenal bertahun lamanye.

Tanpa melengahkan masa lagi, aku rasa baik aku perkenalkan produk² Asianic nie kat korang. Mesti ramai yang suka. Sedangkan aku ni yang jarang gunakan produk² kecantikan & penjagaan kulit ni pun amat berpuas hati dengan "Body Scrub" dari Asianic ni!


Sedikit info mengenai Wonderland Primary Sdn. Bhd

Wonderland Primary Sdn. Bhd telah ditubuhkan pada tahun 2009 dan merupakan syarikat pemasaran bagi barangan penjagaan dan kesihatan diri untuk semua lapisan umur...
Mengukuhkan lagi kedudukan runcitnya dengan memasarkan produk keluaran syarikat ke pasaraya-pasaraya besar ,farmasi, kedai kedai runcit dan toko jamu di seluruh Malaysia malahan telah memenuhi permintaan pengguna bagi pasaran luar negara juga...
Misi Wonderland Primary Sdn Bhd mengetengahkan jenama Halal dibawah jenama Asianic yang telah dikilangkan oleh kumpulan syarikat yang berstatus ISO, disahkan memiliki sijil Halal dan Good manufacturing Practice - GMP (Praktis Penghasilan Produk Berstandard) dan bermatlamat untuk 
menjadi syarikat yang bersaing maju dalam mengeluarkan produk yang bermutu tinggi dan setanding dengan produk antarabangsa selain menjadi syarikat yang kompetitif dan inovatif di Malaysia.



Jenama Asianic
Jenama Asianic yang terdiri dari penjagaan diri termasuk :


  •  Krim mandian, skrub badan, losyen yang mengandungi campuran ekstrak dari Bunga Sakura dan juga bahan-bahan terbaik seperti daun lidah buaya dan Akar Kayu Manis bagi membantu menanggalkan lapisan kulit mati dengan lembut dan berkesan dan juga memastikan kulit sentiasa lembut, cerah dan awet muda...
  • Syampu dan perapi rambut yang diformulasikan dari natural ekstrak buahan dan teh hijau untuk rambut lebih sihat sentiasa, membuat rambut sentiasa lembut bagaikan mutiara, berkilat dan bermaya..
Terdapat beberapa variasi syampu bagi kepala yang mempunyai masalah kelemumur, rambut gugur ,rambut biasa dan berminyak yang mampu memberi kesan seawal 5 hari...


  • Mandian garam


  • Dan juga pelbagai produk penjagaan kulit yang lain.

Produk jenama Asianic adalah mampu milik dan berharga dari RM10.90 hingga RM17.90 sahaja...
Korang juga tak perlu ragu untuk menggunakan produk-produk Asianic kerana ianya sememangnya Halal dan sedang dalam mempromosikan produk halalnya di dalam dan luar negara...

Produk Asianic boleh didapati di hampir semua pasaraya besar, farmasi dan kedai-kedai runcit seluruh Malaysia dan boleh dibeli melalui laman sesawang :

Selain program ini, banyak lagi aturcara yang akan diadakan bagi mempromosikan Product Asianic ni, jadi kalau korang berminat dengan produk penjagaan kulit korang boleh lah "follow" pautan media sosial Asianic ni untuk dapatkan info yang lebih lanjut.

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi:
Leny Adam
+6019 265 6687

WONDERLAND PRIMARY SDN BHD (877104-M)
No.17, Jalan PJS 5/26,
Taman Desaria,
46000 Petaling Jaya , Selangor.

Tel : +603 7782 6308 Fax : +603 7783 6308

Facebook : Asianic Halal

Instagram : @asianichalal

Selamat mencuba geng! Gerenti korang berpuas hati.

Dah selamat pulang ke Tanah Air tercinta, namun jiwa masih di Thailand.
Haaa... Kalau korang nak tau, Aku baru balik bercuti di Thailand selama 4 hari 3 malam. 
Kalau sebelum ni aku pergi dengan geng² Bikers, kali ni aku pergi dengan sahabat blogger dari Kelab Blogger Ben Ashaari. 

Kami diberi peluang mengikuti pakej percutian dari Ayden Averroes Travel Sdn Bhd
Travel agent? Ya travel agent!

Ramai diantara kita yang ingin bercuti keluar negara tapi tak berani nak pergi sendiri, ada pula yang takut ditipu oleh agensi pelancongan. 
Hakikatnya aku telah pun merasainya sendiri. Aku diberi peluang mengikuti pakej percutian 4h3m ni bersama dengan #kelabbloggerbenashaari di bawah Ayden Averroes Travel dari 24 hingga 27 November lepas.

Macam² kisah kami kat sana.... Sedih, Seronok semua ada. Tapi tu tunggu entri aku yang akan datang. Aku gerenti korang nak pergi sana bila dah tengok gambar² kami kat sana nanti. Hehehehe... 
Kali ni aku cuma bagi brief knowledge tentang Ayden Averroes dan pakej dorang yang berbaloi baq hang!


Segala urusan Transport dan Penginapan dah disediakan oleh Ayden Averroes, kami cuma perlu bawa diri dan duit belanje je! Bukan tu je tau.... Aktiviti lain seperti snorkeling juga disediakan melalui pakej Ayden Averroes ni.

Terdapat tiga (3) destinasi kunjungan dalam pakej yang kami pilih, iaitu Phuket, Krabi dan juga Hatyai.
Itinerary kami sepanjang perjalanan adalah seperti berikut:

PHUKET + KRABI + HATYAI (4HARI 3MALAM)
- RM549 per pax - Dewasa
- RM449 per pax - Kanak-kanak (2thn - 12 thn)
- RM100 per pax - Deposit

PAKEJ TERMASUK :
✅Van Commuter dari sempadan Bukit Kayu Hitam 
✅Hotel 2 malam di Aonang Krabi 
✅Hotel 1 Malam di Phuket

🏊Island hopping di Krabi :
👉Poda Island
👉Tup Island
👉Chicken Island
👉Railay Beach
✅ Snorkeling
✅Free lunch di beach semasa Island Hopping (dalam bot)
✅Krabi city tour :
👉Black Crab
👉Nok Awk
👉Krabi Night Market
👉Aonang Walking Street
👉Gastropod shell fossil

Aktiviti di Phuket :
🏊Island hopping
👉James Bond island
👉koh panyee
✅ Banglaa Road
✅Patong Beach
✅Phuket kilang bag

Aktiviti Hatyai :
Perjalanan pulang singgah Di Hatyai
✅ Floating Market

TAK TERMASUK :
❎Makan minum selain dinyatakan di atas

Nampak tak berapa banyak tempat dan aktiviti menraik yang korang dapat melalui pakej Ayden Averroes nie? Memang aku tak nafikan ianya sangat² berbaloi.

Kalau korang nak tau lebih lanjut berkenaan dengan pakej ini ataupun pakej² lain yang mereka sediakan, korang boleh lah berhubung dengan Ayden Averroes Travel Sdn Bhd melalui:


Pakej Percutian Jimat Dan Murah

Pakej Murah-Murah Kak Joyah 


Stay tuned untuk update seterusnya untuk mengetahui segala aktiviti kami kat sana ye!!!

Chiow....










Mana lagi MAHAL? 

BERKAHWIN ATAU BERJUMPA DOKTOR?

Haaaaa.... Kalau selama ni aku pernah cakap yang aku belum berkahwin kerana kos nya yang tinggi. SEKARANG AKU NAK BAGITAU KORANG YANG SEBENARNYA NAK BAYAR MAS KAHWIN JAUH LAGI MURAH DARI BAYAR BIL KLINIK. PERCAYALAH....

Semalam macam biasa aku habis kerja jam 2.30 tengah hari dan sampai rumah dalam lingkungan 3.00 - 3.15 petang. Cadangnya nak balik rumah nak masak, nak jimat sebab nak pakai duit untuk travel malam hari Rabu nanti.

Namun hasrat tak kesampaian bila Cik #BuahHatiPengarangJantung call cakap dia sakit perut & muntah². Terus J panic lah... Sebab pernah jadi kes "antara hidup dan mati" semua nye berpunca dari sakit perut. Masa tu baru jer parking motor kat depan rumah, tongkat pun tak sempat nak turunkan lagi. Apa lagi, start je motor terus "berlari lari ku mencari mu" hahahaha....

Sampai je dekat Ofis cik AJ kite nie, dia dah komplain sakit sangat. Kita ni dah lah naik motosikal jer, nasib ada sorang makhluk Tuhan yang baik hati offer nak hantar ke klinik. Ofis Cik AJ dekat jalan Sungai Besi, jadi klinik terdekat memang dekat jalan Pudu lah kan.... Korang tau tak HAZAAAABBB nak redah "Lunch Hour" trafik kat situ? Rasa macam nak balik utara je.

Sampai je kat klinik tu, Aku tak fikir apa dah terus bawak Cik AJ masuk dalam suruh Doktor tengokkan dia dulu. Bila doktor dah sambut dia, baru lah lega sikit. Pergi lah ke depan untuk daftarkan dia masuk.

Bagi lah IC dengan "Medical Card" dengan konfiden nya....
Kau tau apa orang kaunter tu cakap? Cik "Kami bukan panel mana² Syarikat"... Terus aku #pishang.
Redha je lah....... Takkan nak cakap "Takpelah Doktor, saya bawak dia jumpa Dukun je lah" Kan?

Risaukan si Dia satu hal, Sekarang kene risaukan hal kos perubatan pulak. Resah gelisah dibuatnye. Tapi aku redha dengan ketentuannya....

Doktor kata tak ada apa² cuma keracunan makanan je. Mungkin tersalah makan atau ada sesuatu yang tak kene. Doktor bagi Cik AJ injection pastu ubat loya. Tapi lepas 15 minit tak okay jugak.
Maka tersadai lah kami disitu...... Cik AJ kene tahan sebab nak bagi dia drip. Perlu ke weyh? Cik AJ aku nie dah memang "masuk air"... HAHAHAHAHA....

Apa² pun janji dia dah sihat sikit takpe lah kan... Tapi pengeras kat Klinik ni MAK AIII... Kalau ikut standard KL ni, aku dah boleh bayar Mas Kahwin 3 kali termasuk beli Family Combo KFC tau! Boleh mati keras aku bila tengok bil dia.


Pecahan bila dia panjang sangat:

1. Consultation
2. Injection
3. Medication
4. Iv Drip

Ko rasa berbaloi ke dengan harga dia? Nak tau berapa? Haaaa.... Nahh... tengok kat bawah nie.... (Pastikan anda sedang duduk dalam keadaan tenang yer, kalau tak mati kejung!)


 RM 280.00 HOOKAY!!!! #silameninggal

P/s: Aku bersyukur sebab ada kawan² yang sentiasa ada dikala aku susah dan senang! 
Thank You!

SEKIAN....








Salam Sejahtera.

Entry kali ni bakal mengimbau kenangan masa lalu....
Masihkah kita ingat perasaan dan keseronokan apabila pergi ke Zoo semasa kecil? 
Mungkin Ya, Munkin Tidak. Benar?

Apatah lagi bila dewasa dan mempunyai tanggungjawab serta cara hidup yang jauh berbeza dari kanak² kita. Jauh sekali akan terlintas di fikiran, bahawa Zoo juga satu tempat dimana kita boleh menghilangkan stress serta mempelajari sesuatu yang baru.

Tentunya, ada dikalangan kita yang berkata "alaaa, dah pergi dulu" atau "zoo semua sama je!". Ada pula yang menggunakan kekangan masa dan jarak sebagai penghalang. Secara lazimnya, kebanyakan Zoo di negara kita terletak di kawasan luar bandar.

Semua ini boleh diatasi dengan ada nya KL Tower Mini Zoo di Menara Kuala Lumpur! 
Apa dia? Zoo di tengah bandar? 
Yer... memang betul!

Nak dijadikan cerita, pada hari Ahad minggu lepas J bersama dengan #KelabBloggerBenAshaari berpeluang merasai sendiri kelainan di KL Tower Mini Zoo nie. Kami berada di sana seawal jam 9.30 pagi (tak dapat tido lama di hari ahad hokay..) Kedatangan kami disambut mesra oleh En. Rajagopal (merangkap pengurus KL Tower Mini Zoo) dan staff nya yang cukup baik.

Fuhhh.. penat dah cerita panjang lebar... Taazzzaabaarr nak tengok apa yang ada kat dalam....
jom lah kita tengok sama²...

























Zoo ini juga mengambil pendekatan yang lebih kepada konsep "interaktif" dimana pengunjung diberikan peluang untuk "berinteraksi" dengan haiwan² di sini dari segi membelai, mendukung dan juga memberi makan.
Pendekatan ini ternyata menjadi sebuah tarikan kepada pengunjung kerana ianya mewujudkan suatu keseronokan dan juga merupakan sejenis "terapi" bagi kita dan juga binatang² di sini.

Bukan itu saja, disebabkan lokasinya yang strategik, kami juga dapat menikmati keindahan alam semula jadi. Mana nak dapat weyh kat tengah² Bandar macam nie... Udara segar..... Sumpah rasa "refreshed" gila...

Kalau pada aku lah kan, KL Tower Mini Zoo ni memang berbaloi baloi. Sedangkan aku yang dah nak cecah 3 series ni pun boleh jadi mcm budak² bila  masuk sini.... Bayangkan lah keseronokan yang bakal dirasai oleh kanak - kanak...


Dewasa : RM 32
Kanak-kanak dan Warga Emas : RM 27
Pakej Mini 1 Dewasa & 1 Kanak-kanak : RM 50 (free ice-cream)

Pakej Keluarga 2 Dewasa & 2 Kanak-kanak : RM 98 (free 2 ice-cream)

Nampak tak harga dia? Sangat "Affordable" tau....
Jadi tak perlu lah aku membebel lagi kan? Cuti sekolah pun tak lama lagi.
Jadi kan KL Tower Mini Zoo sebagai lokasi riadah dengan anak² mahupun untuk kita sendiri merehatkan minda.



A Japanese Phenomena Arrives in Malaysia! 
Sound familiar?

Yes, i am referring to Jalan Jalan Japan!

Being someone who is by nature, inquisitive... I was definitely enthusiastic about seeing the Outlet and its offerings first hand.  Seeing that there was a major hype on social media networks, I for one was rather sceptical about the description and hashtag #hargagiler which roughly translates as "Crazy Prices"

In this day and age when the Economy isn't at its best, we all find it hard to make ends meat. Let alone be able to indulge in a shopping spree. Most of us make do with what little we have, whether it be clothes, shoes, shirts, blouses, etc...

WELL NOT ANYMORE!!!

Thanks to Jalan Jalan Japan, now we can all enjoy a stress relieving therapy - SHOPPING.
With only 100.00 MYR anyone is able to get suited up for a job interview, or even buy a pair of Jeans and Sneakers with a little left over for a Plush toy for that Special Lady. ;)

With prices starting at a mere two (2) ringgit, its definitely a MUST VISIT.  
Located within the Iconic One City Skypark, Jalan Jalan Japan is a Pre-Loved haven that spans a total of two (2), YES TWO Floors!



Walking into the outlet, I was greeted with an entire showcase of almost mint condition items including Louis Vuitton, Gucci, Prada Handbags, G-Shock watches and Collectibles like Limited Edition Gundam figurines.




The prices range anywhere from 50 - 300 MYR. Still rather affordable as opposed to to their prices if they were "BRAND NEW". Not forgetting a virtually endless row of Plush Toys of shapes and sizes.




Jalan Jalan Japan caters to patrons of all ages from toddlers right up to Adults. If you're a Lady, then be prepared to lose your mind!!! the entire first floor is 70% Ladies wear. On the 2nd floor, you are greeted with a selection of Men's apparel, Shoes, Ladies handbags, Bags, Sporting Equipment as well as Outdoor gear.

I was privileged enough to get my hands on a few items for myself (Being someone who is Fluff/ Plus size/ Easy to see).
I managed to scoop up two Hoodies, one Jacket, A pair of Pro-Tex Waterproof Hiking shoes all for a GRAND TOTAL of 95.00 MYR!!!!

Im definitely going back there to shop again, there are still a lot more items that i am eyeing.
They'll be opening their doors to the public on the 18th of November 2016 starting at 10am until 10pm.

Enough of my shopping experience there, why not EXPERIENCE it for yourself ! Dont WAIT.... Make your way over to Jalan Jalan Japan this Friday and SHOP TILL YOU DROP!!!.

Owhh ya... There'll be an additional 10% DISCOUNT for the first 100 customers. 


































Contact Form

Name

Email *

Message *

Get Updates