Sunday, 24 September 2017

Miliki Kereta Idaman Dengan Showroom.car

Salam Sejahtera & Salam 1Malaysia.

Indahnya rasa bila hari hujan...
Cuaca panas berganti dingin dan suasana semakin sayu.
Tido syok woii!!!

Bagi mereka yang berkerja dari rumah mahupun suri rumah, ianya tidak lah menjadi masalah. Bagaimana pula dengan mereka yang keluar mencari rezeki untuk diri dan keluarga? Kelewatan dah tentu dan kesihatan juga bakal terjejas, terutamanya mereka yang menaiki motorsikal dan kenderaan awam seperti bas, teksi dan keretapi.  

Dah tentu basah lencun kan?

Hari ni Abam nak kongsikan dengan korang satu platform dan aplikasi dimana korang boleh membeli kereta BARU, RECON ataupun TERPAKAI dengan mudah dan selamat. 
Platform yang Abam maksudkan ini adalah Showroom.car di mana ia boleh digunakan melalui web atau pun dalam bentuk aplikasi mobile.



Showroom.car berfungsi sebagai perunding bagi pihak korang. 
Kenapa Abam cakap perunding? Sebab platform / aplikasi ni membolehkan korang mencari kereta idaman korang melalui pelbagai kriteria yang korang sendiri boleh tetapkan. 
Contohnya: Korang boleh "filter" pencarian korang dari segi TAHUN, JENAMA, HARGA, KAPASITI ENJIN dan macam² lagi.

Abam nak bagi korang tips sikit.
Kalau nak beli kereta TERPAKAI, memang betul kereta lama lebih murah.
Tapi korang kene ingat bahawa penjimatan dari segi kos pembelian mungkin akan meninggikan kos maintenance dan insurance.

Contohnya kalau korang pilih kereta yang sudah melebihi 20 tahun, Harga kereta tersebut memang ternyata sangat murah. Untunglah korang kan? SALAH! Sebab kadar insurance korang akan lebih tinggi disebabkan tambahan loading dan sebagainya, Insuran pun hanya parti ke 3 sahaja.

Showroom.car juga membolehkan anda berurusan dengan pemilik kenderaan tersebut secara terus. Maksudnya, korang boleh berurusan dan berjumpa dengan pemilik tersebut untuk test drive dan check kenderaan tersebut sebelum membelinya.

Kalau Abam cerita panjang² pun tak guna sebab abam pasti korang nak tengok sendiri aplikasi dan interface aplikasi tu kan? So.... Jom kita layan video pendek yang abam buat berkenaan dengan aplikasi ni dan bagaimana ia boleh mengubah hidup korang.


Kalau ada diantara korang yang ingin mencari kereta, Abam syorkan korang melawat Showroom.car. SEKARANG! hehehe...

Untuk maklumat lanjut atau memuat turun aplikasi Showroom.car sila layari:






Friday, 22 September 2017

Pulau Gaya - Destinasi Percutian Yang Penuh GAYA!

Salam Sejahtera & Salam 1Malaysia.

Kalau disebut tentang percutian ideal, sudah tentu banyak yang memikirkan tentang destinasi² di luar negara. Namun demikian, dengan keadaan matawang yang kian merosot Abam rasa ramai yang mungkin "cancel" pelan untuk bercuti.

Tapi.... Kenapa perlu "cancel"? 
Haaaaa... Ni Abam nak ceritakan pada korang tentang kewujudan destinasi percutian yang sangat cantik dan terletak di seberang Laut China Selatan. Bunyinya macam jauh kan? Sebenarnya tak jauh pun, masih di dalam Malaysia lagi... hehehe...
Tempat yang Abam maksudkan itu adalah Borneo!

Ye.... Sabah bah...


Di sekitar Kota Kinabalu, terdapat beberapa pulau peranginan yang kita boleh pergi dengan menaiki bot dari Jesselton Point. Antaranya adalah sebuah pulau yang penuh GAYA! hahaha...
Dekat Pulau Gaya ni, ada satu Resort yang Abam nak "recommend" dekat korang iaitu Gaya Island Resort.

Sebab utama Abam syorkan Gaya Island Resort adalah disebabkan jaraknya yang sangat dekat dengan Jesselton Point, so senang untuk korang berjalan² ke Bandar KK.
Kalau korang stay dekat sini, seelok - eloknya stay lah at least 2 malam sebab banyak aktiviti yang korang boleh buat dekat Pulau Gaya ni... Not to mention staff diorang yang sangat cheerful dan sentiasa sedia membantu with a smile on their face. Servis memang terbaik beb!


Tempat ni sangat sesuai untuk mereka yang nak relax dan enjoy bersama dengan orang yang tersayang. Especially if you have kids! Sebab Gaya Island Resort ni cater mostly untuk FAMILY. Tak kisah lah family besar ke kecik, yang penting family... kan? kan? kan?




Siap ada tempat untuk picnic and korang boleh menikmati bayu laut dan pemandangan yang sangat indah. Kalau rasa panas boleh terjun masuk kolam renang outdoor yang sedia ada, tapi dont worry sebab ada kolam renang khas untuk kanak². Abam gerenti korang dapat rasa refreshed and rejuvenated lagi² lepas enjoy the sea breeze, scenery, garden and pool kan?

Sebut pasal rejuvenated, Abam hampir lupa.... Kat sini ada SPA jugak tau untuk manjakan badan yang dah penat tu. Yelah, kerja penat² untuk sara diri dan keluarga mestilah nak kene relax and tenangkan badan and minda... Barulah boleh continue full force.


Untuk bookworm pula, boleh berkunjung ke Library yang terdapat in-house di resort ni. 
Laundry pun ada, so baju² korang tak perlu peram dengan air laut... hehehe... boleh terus basuh je! SANGAT CONVENIENT!


Kalau nak stay sini lama pun tak jadi masalah sebab semuanya ada, termasuk lah Concierge yang sentiasa sedia membantu korang untuk angkat bag "lari rumah" korang tu. Yes! staff sini memang sangat peramah dan berpengalaman, yang paling best is dorang boleh berkomunikasi dalam bermacam² bahasa.



Lepas tengok gambar² resort and pemandangan kat sini Abam pasti ramai yang plan nak buat wedding dekat Gaya Island Resort kan? (Yer! Abam pun terniat jugak...)
Impian tu bukan sekadar impian sebab Gaya Island Resort mampu menjadikan impian kita satu kenyataan! 
Yahooo!!! This resort ada provide A-Z wedding services tau! Ala² wedding bakal viral gitu...
Lepas wedding boleh terus sambung honeybulan dekat sini and jalan jalan sebab resort siap ada tour guide lagi.



Pada Abam lah kan, this is the perfect place for family, work and play sebab segala apa yang diperlukan ada. 
Even if korang nak usulkan untuk company korang buat meeting atau corporate retreat dekat sini pun boleh sebab ada facilities macam conference room dan sebagainya. Stress macam mana pun kerja, for sure morale tetap tinggi kalau boss bawak datang sini!

Pendek kata, tak perlu lah bazir duit pergi melancong keluar negara sedangkan dekat Malaysia ni pun tak habis explore lagi. Pada masa yang sama boleh juga membantu mengukuhkan ekonomi kita sekarang ni. Betul tak?


Suggestion Abam, Go to Traveloka via web or mobile app, and check out the gaya island resort packages dan jangan teragak untuk buat booking korang.
Kita sebagai rakyat Malaysia patut bangga yang kita mempunyai destinasi² yang setanding (if not better) dengan Negara  luar.

 Laut dia pun sangat cantik! Macam tak terusik langsung. Gaya Island Resort ni memang korang kene pergi at least sekali sementara masih bermaya... hehehehehe...

Bon Voyage Everyone!






Monday, 28 August 2017

Filem Malay Regiment - Memperingati Perjuangan HERO Tak Didendang!

Salam Sejahtera & Salam 1Malaysia.

Malay Regiment, sebuah filem Patriotik terbitan Dato' Jurey Latiff Rosli bakal ditayangkan di pawagam tanahair bermula dari 31 Ogos 2017 sempena Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke 60.

Abam berpeluang menghadiri acara pra-tonton filem ini beberapa hari lepas, dilangsungkan di e-curve (macam biasa lah).
Lama dah abang tak tengok filem perang² ni... So abam agak excited jugak lah masa tu. 
Sebelum pra-tonton berlangsung kami berpeluang menyaksikan persembahan "bag-pipe" dari Rejimen Askar Melayu Diraja atau lebih dikenali sebagai RAMD dan juga mengambil beberapa gambar dengan "Askar Komunis" dan "RAMD" hehe...

(Gambar & Video akan menyusul disebabkan masalah teknikal. hehe)

Sinopsis Filem Malay Regiment ini mengisahkan 3 orang cucu kepada bekas tentera yang terkorban semasa bertempur dengan anasir komunis pada era 70an di Gubir, Kedah
Mereka ingin mengetahui kisah datuk-datuk mereka semasa berkhidmat sebagai anggota tentera. Mereka dipertemukan dengan seorang pesara tentera berpangkat Mejar Jeneral yang sedang menulis sebuah manuskrip tentang pengalaman beliau di dalam pasukan tentera darat ketika zaman INSURGENSI. 

Suka duka pahit maung serta semangat  yang tinggi dipaparkan oleh 3 wira tidak didendang iaitu Kapten Zainal, Lt Hamid dan Lt. Muda Razak dan ketika berjuang dalam pertempuran dengan anasir komunis adalah asas manuskrip beliau.
 Manuskrip ini mengangkat 7 wasiat Raja-Raja Melayu yang diterapkan dalam jiwa anggota tentera Regimen Askar Melayu.
 Ia juga menceritakan bagaiman satu keluarga Cina diselamatkan ketika dibelasah komunis. Komunis kemudiannya membunuh keluarga Cina tersebut meninggalkan anak perempuannya yatim piatu lalu diambil menjadi anak angkat kepada keluarga tentera. 

Secara ringkasnya Filem Malay Regiment diterbitkan bagi membangkitkan kesedaran kepada seluruh rakyat Malaysia tentang jasa anggota perajurit dalam mempertahankan tanahair dari ancaman komunis. 
Sepanjang INSURGENSI ramai anggota tentera yang terkorban dan tercedera malah ada yang mengalami kecacatan kekal sehingga ke hari ini. 
Wira-wira tidak didendang ini seharusnya terus diingati dan diangkat sebagai “HERO” yang bertanggungjawab menjadikan Negara Malaysia berada dalam keadaan aman damai dan harmoni hari ini. 



Malay Regiment juga mengupas wasiat yang ketiga dalam 7 wasiat Raja-Raja Melayu yang wajib diketahui seluruh rakyat untuk dipertahankan oleh orang-orang Melayu.
Simbolik perjuangan  dan falsafah perjuangan Askar Melayu diangkat sebagai salah satu wasiat. Semangat Askar Melayu dalam perjuangan demi agama bangsa dan tanahair adalah satu contoh terbaik membina bangsa Malaysia. 

Jalan cerita Malay Regiment ini bukan hanya satu Filem Simbolik atau Patriotik, malah ia juga satu filem yang penuh dengan aksi "realistik" dari segi choreography pertempuran, kerana mendapat nasihat Taktikal Pertempuran dari Anggota RAMD sendiri.

3 pertempuran antara anggota tentera dengan komunis dalam satu gerakan besar-besaran dalam Operasi Gubir 2 mengembur ke kubu-kubu komunis dilakukan apabila komunis menembak jatuh helicopter TUDM yang membawa 11 anggota keselamatan.





Regimen Askar Melayu Diraja sanggup mati demi Negara tercinta. 
Mereka tidak gentar walau nyawa jadi galang gantinya.
Nyata dialog "Kematian kita hari ini adalah untuk kehidupan waris kita hari esok" membawa kesan yang sangat mendalam kepada kita (generasi moden).

Rasa macam dah separuh filem ni abam dah cerita kat korang.....

Sebelum abam lupa, Filem ini turut dibintangi :

Dato’ Ahmad Tamimi Siregar
Yuswaisar
Zack Zamree
Mazlan Mokhtar
Normah Damanhuri
Nad Zainal
Kamal Adli
Falisha Crossley
Noni Af

Kalau korang nak tau jalan cerita selanjutnya, pergi lah ke pawagam berdekatan yer... Abam tak nak jadi "spoiler" kat sini.

WAJIB TONTON... tu pendapat Abam lah... hehehe...
Lagipun tak luak lah setakat 10-15 ringgit nak tengok wayang tu.

Support lah karya lokal kita kan...

Selamat menonton dan Selamat Hari Merdeka!!!

Adsense Ads