Friday, 30 September 2016

XCape Resort, Sg.Lembing - First Impressions.


XCape Resort Sg. Lembing is a MUST visit for the avid outdoors-man. Situated about 9 Kilometers "Off-Grid" from the Town of Sg.Lembing. XCape Resort promises an experience un-parallel to any other.

What they offer is not only centered around their resort but also a full tour around the historic town of Sg.Lembing. You have a chance to walk through time & tale from when the town was one of the biggest producers of "Tin" way back in the late 1800's.

Did you know?
Here are some fun facts for you...
After the collapse of worldwide "Tin" prices, the mine was forced to cease operations in 1986 and has since been restored as historical site where members of the public can experience "life in the mines" as it were.
Aside from that, there has been a museum commissioned with the sole purpose of showcasing the mines history, tools as well as artifacts from the "El-Dorado" mine itself.



After completing your history lesson, you'll be taken to another astonishing site which is the "Kolong Pahat" suspension bridge. The bridge was constructed over 200 years ago and still stands strong as a testament to good old fashioned ingenuity.

 Whats more is the fact that the bridge will lead you to a small village across the river that is famous for it's Sg.Lembing Noodles (Factory) and whole lot of other produce that uses methods dating back to the time of their ancestors. 

Enough said about the town. Want to know what happens next? Stay tuned for Part 2 of the Adventure we experienced with Xcape Resort.

To be continued........














Wednesday, 28 September 2016

Kecoh di IOI Mall, Puchong!

+
Kecoh di IOI Mall, Puchong gara² kunjungan ribuan orang ke "Brands Outlet" kerana jualan penghabisan stok dengan harga yang tak masuk akal.
Aku ke sana sebab Mak aku teringin nak pergi "Stock Clearence Sale" tu. Korang bayangkan, dari awal pagi lagi aku dikejut sebab nak ke UTC untuk gantikan Kad Pengenalan. Selepas dah settle urusan kat UTC, kami terus bergerak ke Puchong.


Kita sampai dalam pukul 1 tengah hari... Turun je lif, dah nampak lautan manusia yang tengah beratur nak masuk ke dalam "Brands Outlet". Kami pun apa lagi, terus beratur lah....
                                                                               

Dalam 15 minit jugak lah dok beratur dalam baris tu... Finally dapat masuk...

Tengok kiri, tengok kana... Perghhh... harga yang ditawarkan memang tak masuk akal. Patut lah orang serbu masuk macam depa nie bagi barang "FREE".

Malangnya, untuk orang yang bersaiz besar macam aku nie, memang "Clearance Sale" macam nie indah khabar dari rupa. hurmmm....

Jalan punya jalan, jumpa lah 2-3 helaian saje yang berkenan (size yang muat).
Itu pun kemeja kosong yang tak ada design, plain semata2. Nak buat macam mana? itu jer rezeki yang ada.
Dah kira happy lah nie bila dapat 5 helai kemeja dengan harga Rm50 je!

Sambung jalan lagi, tengok pulak seluar khakis dengan jeans... yang aku berkenan semuanye takde size. Yang ada pun stock jeans lusuh macam dah simpan 10 tahun. Sedih weyh....

Mak aku pulak pegi tengok pakaian wanita, dia pun macam takde apa yang berkenan. Tinggal baju yang size kanak ribena je. Mak aku nie, size dia takde lah besar sgt. Tapi memang tak muat lah baju size S dengan XS ni. Hampa..... Sedangkan dalam iklan, ada size sampai 8XL katanye.


Ingat baju kemeja 5 helai yang aku nak beli tadi tu? Haaaaa.... terus tak jadi bila mamat sorang nie yg badan jauh lagi kecil dari aku pun pakai muat2 je size XXL dia. Ko Ghase???

Terus aku letak balik kesemua kemeja tu dan beralih perhatian kepada T-shirt berkolar. Dapat lah 3 helai yang muat.





Mak aku pulak, dapat 1 blouse dengan shawl je. Sedih kan? Tapi mungkin tu rezeki masing2...
Masa nak bayar pulak, Q dia bukan main panjang lagi, macam game snake pada handfon nokia dulu2.
Bayangkan lah, beratur nak masuk 15 minit. Jalan cari baju 30 minit. Beratur nak bayar and balik 45minit.

Pastu ada pulak Hakak depan kitorang nie, dia punya kaut macam semua pakaian dia kene curik.... 3 bag penuh (bag size ikea tau!). Sampai je kat kaunter, aku nampak cashier tu cakap dengan oang sebelah "Matilah".... Hahahahahaha.







Bagi aku, memang tak berbaloi lah aku meredah dari Ulu Kelang sampai ke Puchong nie. Tapi mungkin pada korang ada lah hasilnya nanti. Harga dia memang murah, tapi kene pandai cari lah sebab kebanyakan barangan dia dah simpan lama.  
Kat bawah ni ada lah sedikit sebanyak barangan yang ada di Brands Outlet Clearance Sale nie.






Pada korang yang nak beli baju baru dengan harga yang jimat, boleh lah ke "Brands Outlet" nie. Jualan Tak Masuk Akal ni sampai 3hb Oktober jer tau! (Selagi stok masih ada)



Sunday, 18 September 2016

OCD kah aku?

Sejahtera
Salam 1 Malaysia.

OCD oohhhh OCD.... 
Korang tau apa itu OCD?

"OCD" atau "Obsessive Compulsive Disorder" sering dikaitkan dengan seseorang individu yang pantang melihat apa - apa saje yang tak kena. 
Biarpun benda tu tak mungkin dilihat oleh orang lain, seseorang indivu yang OCD akan sentiasa inginkan suatu keadaan dimana segalanye SEMPURNA!



Perkara seperti ni sering terjadi pada aku.... Sering kali aku tertanya tanya sama ada aku ni OCD jugak macam segelintir rakan rakan aku?
Hmmmmmm.......

Ternyata memang aku bersikap "Perfectionist" lebih lebih lagi bila melakukan tugasan, sama ada di tempat kerja mahupun di luar. 
Sampai kadang kadang tu, Cik AJ pun naik menyampah dengan aku, sebab style aku nie memang selagi benda tu tak siap ataupun tak perfect  macam mana aku nak, selagi tu lah aku hadap. Selalunya sampai makan pun boleh lupa lah.....

Parah dah aku ni kan? HAHAHAHAHAHA....

Meskipun ramai kawan aku cakap aku ni spesis  OCD jugak, aku selalu nafikan... Aku tak OCD, aku cuma pantang bila sesuatu tu tak sempurna! (OCD lah jugak tu kan..).


Contohnye, mcm gambar nie ha.... Korang faham tak perasaan hambar tu bila terlajak "kosong perpuluhan kosong kosong tiga decimal?" Boleh gila aku dibuatnye....

Kalau pergi makan pun boleh jadi isu dengan aku nie, mamak tu datang lap meja tapi ada miss 2 atau 3 spot kat meja tu pun aku dah nak ngamok. Tapi sebab dengan Cik AJ, terpaksalah aku mengalah. Makanye, minta tisu kat Cik AJ pastu lap sendiri je lah... PASRAH......


Nak dijadikan cerita, semalam aku terjumpa lah satu quiz nie dekat facebook... "How sensitive is your OCD radar" 
Apa lagi..... dengan pantas aku klik  dekat link tu (dengan harapan nak tunjukkan pada kawan2 aku yang aku TAK OCD).

Korang nak tau apa keputusannye????


KO GHASE????

Disebabkan dah terbukti, aku akur... AKU MEMANG OCD.... SO? Hahahahaha...
Nak buat macam mana? Mungkin ni satu anugerah bagi aku untuk terus jadi "perfectionist" kan?



Korang nak try quiz / test tu? Mana lah tau, kot boleh geng skali dengan aku ke? :D
Haaaaa..... Klau nak tau sama ada korang ni pun Se-spesis OCD jugak, klik lah link kat bawah nie...


Selamat Mencuba Adik Adik....

Thursday, 15 September 2016

Canadian Rehabilitation Center - Healing From Within.

The Canadian Rehabilitation Center Kuala Lumpur.

Have you heard about them before? 

Well, if your answer is "NO" then you join many other Malaysian's who have yet to learn about and  experience their astonishing methods of treatment.

This Canadian based treatment & rehabilitation center is more of a "Life" center if you ask me personally. Their aim is to treat patients of all ages with methods that emphasize on healing the individual from the inside out.

Unlike any other...
The Canadian Rehabilitation Center treats its patients and fellow patrons not based on their ailments, rather on the root cause itself. 


They pride themselves on being the most cost effective and affordable source of treatment catering to people from all walks of life.

At The Canadian Rehabilitation Center they not only treat their patients, they also take time to educate and care for their patients. 
As the saying goes "healing starts from within" , Thus this is the approach taken by The Canadian Rehabilitation Center.

AMONGST THE MANY FACES AT THE CENTER.

As part of their mission, The center is also trying to create awareness pertaining to mental health and why it is so important in society today. People with Mental Health Issues have been shun upon in the past with rather discouraging statements, when in all honesty they deserve as much care and respect as any other human being. 
The Canadian Rehabilitation Center is moving towards erasing this Stigma that is felt by many and providing the necessary counselling and education needed.  

Among the services rendered are:

PHYSIOTHERAPY SERVICES

Electrotherapy

Exercise Therapy
Rehabilitation Program
Gait Training
Posture Correction
Physical hands-on technique
Physical health education
In-home based physio program
Obesity & Weight Management Service
(Starting from as low as 80.00 MYR / Session)

NURSING CARE SERVICES

In-Home Assessments (Home & Self-care Needs)
Practical Nursing Interventions
Geriatric Care
In-Home Physiotherapy

SPECIALIZED HEALTH ASSESSMENTS

Neurological Assessment
Orthopedic Assessment
Nutrition Assessment
Gait & Posture Analysis

MENTAL HEALTH SERVICES

Comprehensive Mental Health Assessment
Psychometric Assessments
Specialized & Individualized Interventions
Individual/Group/Couple/Family Counselling Sessions
Neuro/BioFeedback Treatments

COMMUNITY SERVICES / AFFILIATIONS

Health Education
Symptom Awareness 
Programs for Refugees & Asylum Seekers
Pilot Research Projects (Diabetic Neuropathy / Ulcer Healing), etc.
Medical Camps
Collaborative research projects with hospitals and universities




With so many forms of treatment to choose from, one might wonder if there is a suitable form of treatment for them... NOT TO WORRY.....

The Canadian Rehabilitation Center is more than happy to cater to each individuals needs and symptoms, all you need to do is ask.


I hope that through this little infomercial of mine, many of you may gain the knowledge and healthcare desired. 





For further information on The Canadian Rehabilitation Center :

The Address:

Canadian Rehabilitation
1-12(B), First Floor, Plaza Riverwalk, Rivercity
Off Jalan Selvadurai, 3rd Mile, Jalan Sultan Azlan Shah
51200, Kuala Lumpur

The Website:


The Telephone Number:

03-4051 3494

Consultation / Treatment hours:

8am - 8pm (Monday - Friday)
8am - 5pm (Saturday)
**By appointment only on Sunday.







Saturday, 3 September 2016

Jangan Lupa!!! Nasib ada Tesco Express...

Sejahtera...

Chewah... Fefeeling macam Kabali lah pulak....

#JANGANLUPA TESCO EXPRESS ADA!

Haaa, nak dijadikan cerita.... Baru baru nie aku ride ke Thailand.... Lagi..... 
Baru dua bulan sudah aku ke Ao Nang Krabi, Kali nie aku ke Songkhla pulak. 

Kali nie, kami bercadang nak bwk hanya barang yg perlu shj, maka kami bawak lah drybag 10 litre setiap sorg. Dengan harapan tak payah lah aku pasang "paneer" kiri kanan pada moto.

BERJAYA!!!!

Tapi..................................................

Selalunye kalau bawak bag kecik2 nie, memang cik cinta hati AJ selalu ada je barang yang teringgal & aku pun apa lagi, memang jadi bahan lah kan....
Kali ni pulak, aku yang terlupa....

Terlupa apa eh? jenuh dok pikir.... Sampai lah dah check in resort, dah siap2 mandi semua. Bila tang nak bersiap keluar makan malam baru aku sedar.... KO TAU? benda paling penting aku boleh lupa bawak..... #pishang weyhhhh....

Aku terlupa bawak seluar dalam... HAHAHAHAHAHAHA.... Matilah nakkk....


Korg bole bayangkan tak perasaan tu? Dah lah ride dri awal pagi, sampai lah petang tu bila dah check in. Badan dah melekit2, berkicap jugak lah kan. Skali bila dah fresh, barang paling utama boleh tak bawak. PANIC!!! aku kejap. Mengagau cari 1 hatyai. semua kedai takde. kalau ada pun dah tutup.
Setelah beberapa jam aku dok mencari "karung" emas tu, aku dah putus harapan.... Pasrah dgn ketentuan...

Aku ingat nak main koboi je, basuh and guna semula je lah. So aku pun bawak lah moto menghala balik ke songkhla dgn hati yg redha.

TIBA-TIBA.... AKU NAMPAK DIA.... OMG!!!!
Lotus Tesco Express....

Aku terus cilok masuk, berhenti dan berlari masuk dalam macam kanak2 jumpa toys'r'us gitu.

Cari punya cari, jumpa pun... Memang nasib aku baik lah jugak, sebab size aku memang tinggal 1kotak je lagi. Hahahaha...

Maka terselamat lah aku dari menjadi bahan lawak dan tomahan rakan2...

Moral of the story kat sini : JANGAN LUPA!!!

Kalau nak travel mana2 tu, bawak2 lah packing semua awal yer. Sekurang kurangnye klau dah terlupa apa2 masih sempat korang nak sediakan sebelum gerak. #peringatanuntukdirisendiri