Friday, 21 April 2017

Plastik Sampah Harga Nasi Kandar!


Hari ni aku buang tebiat, keluar sejam awal sedangkan aku hanya mula keje pada jam 7 pagi.

Kononnya nak ride santai lah pergi keje. Hajat aku ak kesampaian bila awan mula menangis... Masa tu aku baru dalan 1km je dari rumah, nak patah balik tak boleh sebab hujan datang dari arah belakang.

Abam pun apa lagi, cabut lah cepat².... Sampai dekat area Setiawangsa memang dh tak boleh lari dah, hujan semakin lebat. Maka terpaksa lah abam berteduh di bawah jambatan. Kononnye nak tunggu hujan reda sikit lah tu, tunggu punya tunggu sampai jam dah menunjukkan pukul 6.40 pagi.

ALAMAK... DAH LAMBAT... JAUH LAGI PERJALANAN NI....

Tiba² terlintas dalam kepala... Eh... Depan tu ada 7e... Beli poncho lah... (Sebab nak cover laptop office je pun).

Abam pun redah lah hujan pegi kat 7e tu. Haaaa! Ada pun poncho... Terus abam sapu 2 sambil memikirkan petang nak jemput Cik AJ balik keje, baju hujan tertinggal...


Memandangkan dah agak lewat, laju² je amik poncho tu (1 biru, 1 pink - utk Cik AJ bukan Abam).

Terus pergi kaunter nak bayar... Abam keluarkan lah duit kecil (dengan konfiden bahawa harga dia masih RM 2-3 je!!). Sekali budak belakang kaunter tu cakap total dia RM11.60....

Terkedu kejap Abam kat situ... Boleh mati terkejut lah kalau Abam lemah jantung... Tapi disebabkan dh lambat Abam pun bayar je lah... Nak buat macam mana kan..

Sambil bukak poncho tu, duk menyumpah jugak... 
"Hampeh betul, plastik sampah ni aku bayar harga Nasi Kandaq!"...
Nak menyesal dah terlambat, jadi redha je lah...

Abam pun terus naik moto menuju ke tempat keje. Kau tau? Tak tau kan?
Jalan depan sikit, naik AKLEH dah reda hujan. Sakit je hati mengenangkan kerugian dipagi hari...

Moral of the story? 
"Sediakan payung sebelum hujan"

Dah lah duit lebur... Pastu sampai tempat keje lambat 10 minit pulak tu.... Erggghhh... Pagi² dah stress....

Wednesday, 19 April 2017

Naik Kenderaan Awam Lepas Hampir Sedekad.


Salam Sejahtera & Salam 1Malaysia.

Kalau dalam entri Abam yang sebelum ni Abam cerita pasal trip bajet Abam ke negara jiran, Thailand.

Today, cerita pasal Abam jadi bodoh kayu bila dah hampir sedekad tak naik kenderaan awam. Kenapa?

Haaa... Sebab waktu dalam perjalanan balik dari Thailand, motor Abam breakdown dekat Ladang Bikam arah selatan menghala ke KL. Nasib baik bukan kat negara jiran, kalau tak memang #pishang laaa....

Maka harini Abam terpakse lah naik kenderaan awam. Memang terpinga² lah dibuatnya. Dengan konfiden keluar rumah seawal 5.30 pagi sebab nak kejarkan feeder bus & train yg pertama ke Bangsar, hampir 2 jam menunggu rupanya bas tu dah tak lalu depan rumah. Cisss!!!. 

Abam pun naik lah teksi smpi LRT Sri Rampai. Sampai kat sana dalam pukul 7.30.
Makkk aiihhh... Macam sardin dia punya penuh. Kesudahannya Abam nekad naik Uber je, nahhh amik kau korban RM25 untuk  Uber. Tu pun sampai Office pukul 9 pagi... Urghhhhh.....

Memang terasa macam patah kaki lah bila tak ada transport sendiri ni. 

Nasib baik ada sorang umat ni PM Abam dengan niat nak bagi pinjam motor dia sementara menunggu motor Abam siap. Beliau juga seorang biker otai dan pernah bergelar guru pada Abam satu ketika dulu.

Sumpah terharu tak terkata... Tq Chief!

Sekarang ni Abam dalam perjalanan ke Putrajaya untuk amik motor tu. (Pun satu hal jugak sebab kene naik kenderaan awam lagi... Hahahahaha).

Macam bodoh jugak lah tadi, takut salah tren or salah arah... Syukur semuanye selamat & Abam dah nak sampai Putrajaya dah pun.

Rasanye lepas ni ke gunakan Public Transport sekurang² nya sekali sebulan supaya tak terpinga² macam ni lagi...

Hehehehehe...

P/s: Abam tau banyak entry yang pending sekarang. Abam tau ramai yang tunggu entri trip bajet tu kan... Sabar ye...

Tuesday, 11 April 2017

Percutian Bajet 5 Hari 4 Malam Ke Thailand. Boleh Ke Bajet?

SALAM SEJAHTERA & SALAM 1MALAYSIA.

Bila sebut pasal CUTI, tentu ramai yang berkata "alaa mahal lah".
Well ni Abam nak bagitau korang yang sebenarnya korang mampu bercuti ke macam² destinasi dengan bajet yang rendah.

Sebagai contoh, Abam akan bercuti di Thailand bermula esok sampai hari Ahad atau Isnin depan. Mesti korang kata PERRRGHHH LAMA TU.... Memang lama pun.... Tapi berapa bajet yang diperuntukkan untuk percutian ni?

Haaa.... yang tu korang kene ikuti lah perkembangan trip terjah Abam nie... Hehehehehe...

Untuk trip Abam kali ni, Abam bercadang nak melawat banyak tempat yang pada abam agak menarik dan tak begitu popular dikalangan pelancong dari Malaysia.
Antaranya merupakan sebuah Tokong dia atas bukit di Hatyai, orang mesti tak tau kan yang sebenarnya berdekatan tokong tu ada port lepak yang korang boleh dapat view seluruh Hatyai dan juga sunset?!.... Terkejut? 
(yang ni nanti abam cerita bila dah hujung² trip nanti)

Destinasi UTAMA Abam untuk trip kali ni adalah Koh Lanta dan Emerald Pool. Apa yang ada disana? 
Apa lagi....... Keindahan alam semula jadi laa...

Koh Lanta merupakan satu pulau peranginan yang pada Abam masih "suci" dan belum dikomersilkan sepenuhnya. Pemandangan dia memang cukup indah. Lagi² bila tempat Abam menginap tu dikatakan hanya 50 meter dari laut.



Emerald Pool pula merupakan sebuah kolam semulajadi yang terletak di Khlong Thom Nuea, di daerah Krabi. Airnya yang jernih dan biru seakan akan emerald menjadi tarikan utama.


KOS NAK KE TEMPAT² NI?

Tentang kosnya, kene lah tunggu post mortem trip Abam nanti. Tapi setakat ni apa yang Abam boleh bagitau adalah untuk penginapan di Koh Lanta dan Hatyai selama 5 Hari 4 Malam tu, Abam cuma berbelanja sejumlah RM 208 je..... Murah kan?

Mesti korang ingat abam tido kat hotel hayam kan? hahahaha.... TAK HOKAY!
Nanti Abam tayang gambar bilik semua kat korang ye?

Xsabar nak buat entry seterusnya bila sampai sana nanti...
Stay Tuned tau....

Monday, 10 April 2017

Betul Ke Seluar Jeans Ada Jin?!

Salam Sejahtera & Salam 1 Malaysia.

Korang pernah tak terfikir kalau² seluar jeans yang korang pakai tu sebenarnya terkandung makhluk halus? khususnya "Jin"?

Pada aku soalan tu tak lah pelik sangat sedangkan duit rakyat pun boleh lesap berjuta, inikan pula duit yang kita simpan dalam seluar... HAHAHAHA....

Secara AM nye, Abam masih tergolong dalam suku sakat kaum miskin bandar jadi dah tentu lah abam pun mengalami situasi gawat kadang². Nak dikatakan sampai tak ada duit nak makan tu tidaklah tapi terkadang merasa jugak kekangannye. 

Contoh terdekat adalah abam sendiri, dimana esok abam nak berjalan jauh "ride motor" ke Koh Lanta, Thailand. Waktu tu jugak lah semua benda nak kene buat. Road Tax & Insurance Kereta dan Motor sekali jalan pulak mati. So ofcourse lah abam nak jimat selagi boleh untuk menjayakan trip Abam kan......

Semalam Abam dgn Cik AJ pergi mendobi baju² yang nak dibawa bersama nanti. 
HAAAAAAA.... kat situ lah terjadinya kisah seram dan punca persoalan abam tentang jin tu.

Nak tau kenapa?
Sebab masa nak gi mendobi tu macam biasa kitorang akan cek segala poket yang ada kot² ada tertinggal barang or duit .... mana lah tau kan?

TIBA TIBA...... NAHHHH HAMBEK KAU..... 
Dalam poket seluar Cik AJ ada duit... bila dah keluarkan semua duit yang ada dalam beberapa seluar jeans Cik AJ tu, ko ghase ada berapa?

RM 39.00 Hokaaayy.... HAHAHAHAHA...
Walaupun tak banyak, kitorang tetap bersyukur Malaysia masih aman.... ehhh.... 

Persoalan abam pasal jin tu masih tak terjawab, dan pada Abam jawapan yang ada pada Abam masih samar² sama ada terkandungnya jin dalan seluar jeans Cik AJ ataupun sebenarnye Cik AJ tu lah jin yang curi duit abam? hehehehehehe... jangan marah naaa....

Sekian....
Maaf ler buang masa korang baca.... :P
p/s: imej ehsan Google sebab abam terdelete gambo semalam... :( 

Friday, 31 March 2017

Bila Terpaksa Pilih Antara Keperluan Dengan Kehendak.

Salam Sejahtera & Salam 1Malaysia.

Semua orang tak dapat lari dari masalah, termasuk lah aku. Nyata benda paling susah untuk aku adalah memilih antara keperluan dengan kehendak.
Kalau ikutkan hati, memang semua aku nak sapu. HAHAHAHA... tapi apakan daya situasi kewangan aku sekarang ni dah tak macam dulu. Jadi aku terpaksa buat pilihan antara dua benda yang pada aku penting bagi aku sekarang ni.

Dua benda yang aku maksudkan tu adalah KERETA & LAPTOP!

Ye, aku memang dah ada sebuah kereta tapi kereta tu perlu di baikpulih dan akan makan masa yang agak lama. 


Aku dah tak larat nak mandi 4 kali sehari. (mandi hujan lah tu)... 
Kebetulan ada kawan aku nak melepaskan kereta satria dia pada harga yang agak tak masuk akal, jadi aku pun ambil keputusan untuk sambar lah.


Yang jadi hal dekat sini adalah bila aku ke digital mall semalam dengan Cik AJ dan beberapa rakan lain. Pelan asal nak pergi makan kat Mc Donald je, tapi sebab sorang lagi belum sampai lagi waktu tu kitorang pun pergi lah jalan² dalam digital malll tu. 
Singgah di kedai Ustaz untuk cari cover handphone Xiaomi Mi3s aku tu.
Dah selesai beli, jalan nak escalator tu ada sederet kedai komputer. Aku pun terus macam "Tora (dugaan) datang lagi!". Nak menahan nafsu untuk tidak membeli sebab nak kene bayar duit kereta kat kawan aku. 
Sekali datang Cik AJ cakap depan sorang brader kedai komputer tu "eh, tu bukan laptop yang u cari tu ke?"

Haaaaa.... Dia dah buat dah..... Kan brader tu terus start pancing aku...

"Bang! kedai kami kedai last belah hujung, so kami bagi diskaun dan buang harga untuk kaki² survey setiap kedai" katanye. 
"Kalau abang tade duit nak beli sekarang pun tak apa, abang boleh bayar booking RM 200 dulu, nanti bila dah ada duit abang datang bayar balance dia je ataupun kalau abang tak jadi beli pun tak apa. Kami pulangkan deposit abang."

Bila dengar macam tu, secara automatik aku pergi tanya detail kat dia! (Yer, aku manusia biasa macam korang jugak :P).

Laptop yang aku minat tu jenis Lenovo 100s baru yang dikuasai oleh processor Quad-Core gandingan bersama Ram sebanyak 4GB. Cukup puas hati kalau setakat nak buat kerja, entry dan editing.



Harga yang ditawarkan pulak memang buat aku sakit otak nak memikir & memilih. Harga pasaran Laptop ni di sekitar RM 1299 - 1499. Mamat ni offer kat aku RM 1099 je!!!! Memang nak gila lah aku kan.... Bukan tu je, di sertakan sekali dengan Windows 10 lifetime license, 3D/VR video player (harga software ni je dah RM 800) dengan set aksesori 24 dalam 1 yang bernilai lebih dari RM 200.

ARRRRGGHHHHHHH!!!!!!! Semua ni Cik AJ punya pasal!
Sudah..... Nak beli ke tak nak? Nak beli ke tak nak? tu je lah aku fikir selama setengah jam!

Memang sangat menarik apa yang ditawarkan, tapi sepertimana yang aku katakan tadi aku memang dah tak larat nak berhujan dan berpanas lagi (dah senja gamaknya). Kalau aku beli laptop, bukan boleh guna untuk elak dari kena hujan kan? Jadi aku telan air liur, tarik nafas panjang dan tolak offer brader tu. Kalau ada rezeki, lain kali lah aku beli. 
Buat masa sekarang ni, aku rasa lebih penting untuk aku dapatkan kereta tu dulu demi keselesaan kami nak pergi ke event ataupun jalan².

Korang pernah tak rasa macam ni? Apa pula tindakan korang? Cer cerita sikit dalam ruangan komen. Abam nak tau jugak!

Thursday, 30 March 2017

Kenapa Aku Pilih Polisi Insuran Kenderaan UniAsia (Liberty Insurance).

Salam Sejahtera & Salam 1Malaysia!

Harini Abam nak bagitau korang kenapa abam pilih Insuran Kenderaan dari UniAsia atau kini lebih dikenali sebagai Liberty Insurance.

Antara sebab utamanya adalah kerana urusniaga boleh dilakukan di mana² kaunter Pos Malaysia seluruh negara. Selain itu, UniAsia (Liberty Insurance) adalah antara syarikat insuran yang masih menyediakan liputan insuran bagi kenderaan² yang usianya menjangkau lebih dari 20 tahun. (Maklumlah kereta abam semua dari zaman Flintstone).

Pesaing terdekat UniAsia pada suatu ketika dulu adalah Pacific & Oriental Insurance (P&O) tapi dikhabarkan yang dorang tidak lagi memberikan coverage bagi kereta² lama.
Nak dijadikan cerita, bulan April nie Insuran Kereta dengan Moto abam dua² luput serentak. 
Pishang bhai.... Hahahaha...

Tiba² semalam bila sampai rumah nampak lah ada surat dari Liberty Insurance ni. Terus dok fikir "Bila pulak aku langgan insuran dengan company ni?"

Bila bukak surat tu rupanya dorang nak bagitau yang UniAsia telahpun dibeli oleh Liberty Insurance, pusing ke muka surat belakang pulak tertera nombor polisi insuran motor abam. 
Semua dah siap calculate dan abam cuma perlu bawa geran dengan surat tersebut ke pejabat pos untuk memperbaharui insuran motor. 

Kan dah jimat masa kat situ? tak payah nak ambil nombor lepas tu tunggu orang tu sema balik polisi lama. Kira jumlam NCD (No Claim Discount) dan sebagainya sebelum mengeluarkan polisi insuran yang baru.

Rasa macam seronok pulak bila syarikat insuran tu dengan sendirinya cuba untuk menyenangkan proses kita memperbaharui insuran kenderaan.

Nanti abam update entry pasal langkah² nak renew pula di pejabat pos. (insuran abam masing² meninggal dalam bulan 4 ni...huhu).

P/S: Gambar akan menyusul kemudian....... Tertinggal pulak surat tu kat rumah.

Wednesday, 29 March 2017

3 Layer Polish & Wax Dari Serendah RM 80 Hanya Di RezQ Wash!!!

Salam Sejahtera & Salam 1Malaysia.

Ada tak antara korang yang memiliki kereta yang berumur lebih dari 2 tahun? Mesti ada kan? 
Daripada jumlah tu, berapa banyak agak² yang mempunyai "landed property" dengan "porch" sendiri? Tambahan lagi dengan keadaan ekonomi sekarang,

Jadi? apa yang jadi kat kereta korang tu? Berpanas, Berhujan dan ber-HUHU dekat "parking lot" yang "open air."
Penyelesaian dia senang je sebenarnya, hantar lah kereta pergi Car Wash. Tapi persoalannya dekat mana yang ada Car Wash yang betul² boleh kembalikan kilat dan seri kereta korang tu?

Ni Abam nak bagitau korang pasal satu carwash yang terletak dekat Selayang Capitol, bersebelahan dengan Hospital Selayang. Nama Carwash tu "RezQ Wash" dan dimiliki oleh bumiputera, iaitu kawan aku sendiri En. Carlos.

Apa beza RezQ Wash berbanding dengan carwash lain?

Well, yang paling utama adalah segala produk penjagaan yang digunakan dekat RezQ Wash ni, diuji dulu pada kereta owner sendiri sebelum digunakan untuk para pelanggan. Jadi korang tak perlu risau tentang komposisi formula yang mungkin menghakis cat korang.

RezQ Wash bukan jenis carwash dimana korang datang basuh kereta lepas tu belah. 
Pemilik juga akan memberikan tips penjagaan pada korang F.O.C.
Selain memastikan setiap inci kereta korang tu diberi perhatian demi kepuasan korang.

Kenapa aku sendiri suka ke RezQ Wash walaupun kedainya di Selayang dan aku duduk disekitar area Hulu Kelang?

Jawapan aku senang je, bukan sebab pemilik tu kawan aku tapi disebabkan SERVICE yang dia berikan pada setiap CUSTOMER tak kira lah kalau kau bawak kancil mahupun ElGrand. 
Layanan yang baik dan hasil kerja yang MANTAP menjadi pilihan aku. Tak kira lah kalau carwash tu kat melaka skali pun, aku tetap pergi! (yang kenal aku tu faham lah perangai aku).

Dari segi hasil kerja RezQ Wash pula, rata² pengunjung, termasuk diri aku sendiri (dan rakan² lain) sangat berpuas hati. Dari kereta yang kusam terus jadi macam baru! 



Kalau korang nak hantar motorsikal pun boleh juga. Bezanya harga saje lah, bagi motorsikal harganye tentulah lebih murah namun kualiti kerja tetap sama.


Harga yang ditawarkan juga pada aku memang sangat berpatutan dengan perkhidmatan / pakej yang disediakan oleh RezQ Wash ni. 
Buat masa sekarang, promosi yang sedang diadakan adalah dari serendah RM 80 untuk pakej polish dan wax 3 lapisan (bergantung kepada size kenderaan) dan juga pakej "12 Months Wax Coating Promotion" yang merangkumi Basuh + Vacuum + Polish & Coating yang mampu bertahan selama setahun. 

Ianya juga dapat mengelakkan air dari melekat pada "body" kenderaan sewaktu hujan. 
Kalau air tak melekat, maka habuk pun tak melekat kan? hasilnya? tak ada lah watermark hitam meleleh je kat tepi kereta tu. kan kan kan?


Bagi mereka yang tak nak duduk saje sambil menunggu kereta dorang siap, jangan risau sebab korang boleh berjalan dalam Selayang Capitol Mall tu ataupun minum saja di RezQ Wash. 
En Carlos punya kedai ni pada aku sangat inovatif kerana beliau menggunakan ruangan kedainya dengan sebaik mungkin.

Haaaaaaaa..... sebab dia menggunakan konsep 3 in 1 a.k.a. Pukul Keliling. HAHAHAHA...

En. Carlos juga terkenal sebagai seorang penjual dan pembekal barangan sukan bermotor seperti helmet, jacket dan peralatan keselamatan bagi pemilik motosikal. 

Bukan itu saje, beliau juga mempunyai sebuah Cafe di premis yang sama. Walaupun belum beroperasi sepenuhnya korang masih boleh order Cappuccino atau Mocha Latte sambil menunggu kereta korang siap. Ala² Cafe Hipster gitu...




Buat masa sekarang ni, Cafe hanya dibuka untuk tempahan Event sahaja buat sementara waktu.
Nanti bila dah beroperasi sepenuhnya Abam akan share lebih lanjut yer?

Untuk sebarang pertanyaan berkenaan dengan pakej polish, wax ataupun coating mahupun untuk mendapatkan sebut harga untuk melangsungkan event di RezQ Wash / Cafe, korang boleh lah berhubung dengan pemilik / admin RezQ di:

FACEBOOK


ALAMAT

G70, Selayang Capitol Complex, Taman Selayang Jaya
Kuala Lumpur, Malaysia


CONTACT

Carlos Shah : 0176237300


Monday, 27 March 2017

Songkran - What it really means to the Thai people.

Many of us  know "Songkran" as the famous Thai water festival where you find little young things walking around in the skimpiest bikinis you could imagine, wet and enjoying themselves.
(LOL.... i know the men are going HELL YEAH!!! right now!)




Jokes aside, this wonderfully auspicious celebration of wet homosapiens has a hidden meaning that most of us do not actually know.
What am I talking about? 

Well the word "Songkran" first of all does not in anyway signify the water festival we all know it to be. Songkran in it's purest of meanings, translates as an Astrological Passing thus signifying the transition of a New Beginning or plainly put "The Thai New Year".

Songkran is celebrated differently in different parts of Thailand. Some areas wear colourful clothing, some limit the amount of work done on the auspicious day and others resort to fireworks and gunfire as a way to repel demons and bad luck for the New Year.

Now does this paint a picture of Water Splashing, Drinking Parties and The Social Apocalypse we have all become accustomed to? It doesn't does it?



These "Festivities" act more as an Attraction rather than a Tradition. Why i say this is because, by Tradition the only water that is splashed is that of youngsters showing respect to their elders by pouring water into their palms as a sign of revenance.

For many years I too have viewed "Songkran" as a rave party of sorts. It is not until you truly understand a foreign culture, that you are able appreciate their beliefs and have the want to experience it in a more Traditional manner.



This year, I will be making the journey to Thailand to experience both sides of the "Songkran" festivities (If GOD permits). I am looking forward to experiencing first hand the traditional meaning of Songkran whilst enjoying the modern day water splashing in the streets.

On another note, i will also be planning a few short trips while I am there. The Emerald Pool is one such place. It's pristine beauty has amazed me for quite some time now, but i have never been able to visit it due to time constraints and / or bad weather. 

This time round, I'm making it a point to visit the Emerald Pool as well as numerous other places like the Giant Buddha's Statue at the top of the Hat Yai Municipal Park.

Stay tuned for my feature updates while I'm there from the 12th till the 16th of April.

Cheers.....

P/S: Images Coutesy of Google...

Friday, 24 March 2017

CLAPAM - De'Jumble Sale - Fund Raiser and Awareness Drive.

**PUBLIC SERVICE ANNOUNCEMENT**

Golden Land Expo will be holding a De’ Jumble Sale charity event that will be held from the 27th of March  till the 2nd of April 2017, at Kuala Lumpur, Sunway Putra Mall (Next to PWTC).

It is a Charity Event that sells pre-loved goods such as clothes, accessories, bags and many more donated by artists. The procceds will then be donated to a charitable foundation, namely CLAPM (Cleft Lips And Palate Association of Malaysia)

Reusing pre-loved items is a form of recycling, and thus the idea of De’ Jumble Sale.


To make this event interesting and encouraging, we have invited artistes to attend the opening ceremony and give out their pre-loved goods for public selling.
The event is expected to raise a total of RM10,000 and all profits will be donated to the Cleft Lips And Palate Association Malaysia (CLAPAM) to help finances those in need of surgery.
We hope to promote public awareness and gain their support for this charity event.

Cleft Lips And Palate Association Malaysia (CLAPAM) is a non-profit, non-government organization support group. 
They provide various support services including counseling, information on feeding and care of cleft babies, and hospital/house visits. 

Together with the input from professional member’s of CLAPAM whom have access to reliable information on a wide variety of cleft related issues in addition to acting as a one stop center for cleft issues in Malaysia.

The artists that will be involved in the event are Amber Chia, Jason Phang (On FM), Amelia Lee, Joelin Wong, Nithyaa, Wai Fun (My FM), Thomas & Jack, Kit Mah, Zen, Mandy Chen, Wind Lee, Kiyo Kyo, Lex Pun, John Tan, Winnie Ho, Koujee, Byun and Crystal Ong. 

With support from the Artists in selling their fashionable pre-loved goods, every single cent you spend will be donated to CLAPAM.

For further information, contact 03-90577373, 012-9708229 or log on to www.goldenland.com.my.