Saturday, 14 October 2017

Dah Ke Belum?

Dah ke Belum?
Haa... Abam dah... Korang bila lagi?

Abam sekarang berada di The Royal Belum Rainforest yang terletak di Tasik Banding, iaitu antara tasik buatan manusia yang terbesar.

Di sini terdapat dua hutan atau kawasan yang dipelihara oleh dua badan / entiti berasingan iaitu Gerik Forest Reserve & Royal Belum.
Royal Belum Rainforest sangat terkenal dengan  kekayaan Bio-Diversitinya.

Korang tau tak? Belum Rainforest ni merupakan habitat kepada 10 spesis Enggang (Hornbill), 3 spesis Rafflesia, 14 spesis haiwan terancam dan lebih 3000 spesis flora & fauna...

Royal Belum juga sangat terkenal dikalangan "bird watcher" kerana di sini terdapat beberapa spesis burung yang "rare" antaranya hornbill, kingfisher & grey fish eagle.

Royal Belum ni juga mempunyai rahsia² tersembunyi tau?!...

Terdapat dua air terjun yang menarik di sini iaitu air terjun Sungai Kooi dan juga air terjun Sungai Ruok, dimana salah satunya merupakan pusat konservasi ikan kelah.

Abam juga berpeluang menziarahi satu perkampungan orang asli yang terletak di pulau banding ni. Malangnya, disebabkan faktor usia, abam tak ingat nama kampung tersebut. Hahaha.

Menurut guide kami, terdapat dua suku kaum di pulau banding iaitu suku kaum Jahai dan Temia. Kami juga difahamkan yang kaum Temia ni lebih moden jika dibandingkan dengan kaum Jahai.

Sebab utama yang dapat dilihat adalah dari segi cara hidup mereka. Kaum Temia dah pun berinteraksi dengan dunia luar dan anak² mereka juga diberikan persekolahan.

Kaum Jahai pula bersifat nomad dimana mereka berpindah dari satu tempat ke satu tempat. Menurut guide kitorang, kaum Jahai ni berasal dari Filipina!

Jauh weyh dorang merantau...

Banyak lagi sebenarnya pengalaman abam dekat Royal Belum ni. Tapi kalau nak cerita kat sini memang panjang berjela² lah..

Apa kata korang datang experience sendiri! Pengalaman macam ni lah yang mendewasakan minda kita, betul tak?

Untuk maklumat lanjut, korang boleh refer kepada:

www.belumresort.com
www.pbf.org.my
www.belumconservation.com

Friday, 13 October 2017

Jimat Masa & Duit Dengan Shaves2U!

Selamat Sejahtera & Salam 1Malaysia.


Salah satu masalah bagi orang² macam Abam ni ialah "facial hair" a.k.a. misai dan jambang yang tumbuh dengan kadar yang sangat cepat! Dah macam Rabbit dah dia punya membiak. hahahaha...

Selalunya Abam akan mencukur 2 hari sekali sebab kalau tinggal seminggu confirm dah nampak macam "Chewbacca" dari Filem Star Wars! (Ni haaa... mamat bawah nie).


Masalahnya setiap kali Abam cukur, mesti luka sana sini sebab walaupun beli & pakai pisau cukur yang BRANDED & MAHAL ianya tetap akan tumpul kalau dah selalu sangat guna.
Tambahan dengan nak kene cukur macam² angle lagi memang settle lah pisau cukur tu dalam masa 2 minggu jer.

Nak dijadikan cerita, tempoh hari Abam teman Cik AJ pergi ke Jakel Mall sebab mak cik ni nak beli kain labucci bagai... (kurlas ko jah!). Lepas dah settle beli kain, kitorang pergi minum dekat kedai mamak berhadapan Jakel tu. Tengah minum tiba² Cik AJ kata dia nak masuk balik Jakel sebab terrr-berkenan dekat kain bling² warna biru ngan hijau pulak. #abamredha .

Masa dia takde and Abam duduk sorang² kat situ, datang lah satu salesman nie, terus terjah meja Abam. Sebab abam nampak macam foreigner kot (chewahhh). Dia bagi risalah kat Abam and tanya berapa kali Abam shave seminggu dan juga brand apa yang Abam pakai. Abam pun jawab lah bran Schick dan Abam shave setiap 2 hari.

"Wahhh.... Banyak laju you punya janggut tumbuh... You ada letak baja ke?"

Konghajaq punya cina... hahahaha...

Anyway, Abam pun layankan je lah sebab dah tak dan nak lari (barang² Cik AJ semua dia tinggal kat situ). Budak Cina ni pun bercerita lah pasal produk dia ni, mula² tu memang tak berkenan pun dengan barang tu, tapi bila dia dah bagi explaination and tunjuk produk tu..... Abam tengok macam best and berbaloi jer.

Awesome Shave Kit - MYR 109.00 shj!
Isi Kandungan Awesome Shave Kit:
1. Stainless Steel Surdy Handle
2.1 Set Ceramic Coated 5 Blade (ada 4)
3. 1 Set Ceramic Coated 3 Blade (ada 4)
4. 1 Tube Cooling Shave Cream
5. 1 Tube Soothing After Shave Cream

Awesome Shave Kit ni yang dia recommend dekat Abam, tapi disebabkan Abam dah ada shaving cream dengan After Shave yang lain, Abam cuma berkenan dengan shaver dia jer.
Tau kenapa? Sebab dia ada option untuk 3 blade, 5 blade atau 6 blade. Gempak weyh!

Kalau korang kira balik, set ni sangat berbaloi.
Bayangkan MYR 109.00 korang tu, bahagi dengan 12 bulan baru MYR 9.08 je sebulan!

Abam difahamkan bahawa setiap blade dalam set ni adalah Cerami Coated dan mampu bertahan 3x lebih lama dari blade biasa, dianggarkan jangka hayat setiap blade dalam lingkungan 3 bulan (kalau shave 2 hari sekali).

Set yang Abam beli kira set UPGRADE sikit lah sebab starter pack asal dia hanyalah MYR 18.00.

MYR 18.00 je untuk starter pack ni.
1. Sturdy Handle (1)
2. 3 Blade Razor (1)
3. 5 Blade Razor (1)
Abam tak minat yang 3 Blade sebab shave tak cukup licin, jadi Abam pilih 5 Blade dengan Sturdy Handle model terbaru. Handle ni membolehkan korang shave setiap angle dengan senang sebab kepala dia bolaeh rotate hampir 360͒ ...




Harga keseluruhan set yang Abam beli ni MYR 58.00, masih lagi murah kalau dibandingkan dengan shaver lain dalam pasaran sekarang contohnya Gilette dengan Schick. Paling best adalah trim blade pada bahagian atas shaver tu, korang boleh gunakan untuk trim rambut halus pada muka dan sekeliling bibir. AWESOME KAN?!

Buat pertama kali Abam shave tanpa melukakan muka!!! selalunya mesti terkena pada jerawat dan sebagainya. Take note ini FIRST TIME yer shave tanpa LUKA! and Abam dah start shave sejak umur 13 - 14 tahun. Masa yang diambil untuk shave pun hanya dalam 5-8 minit berbanding dulu hampir 20 minit.

Sekarang dah boleh katakan bye² pada semua shaver² yang lain... hahahaha...




Shaves2U bukan saja menawarkan shaver untuk lelaki sahaja malah untuk wanita pun ada, warna PINK lagi tau!
Kalau korang berminat nak mencuba produk ni, korang boleh beli online je melalui laman sesawang dorang ataupun melalui social media Shaves2U ni.





Mereka juga menyediakan after sales service bagi mereka yang nak order blade, shaver dan sebagainya. Sturdy handle juga didatangkan dengan jaminan "TIDAK AKAN ROSAK" dan kalu rosak, boleh berhubung dengan Shaves2U untuk menganti handle tersebut.

Semoga perkongsian Abam ni bermanfaat pada korang semua yer. #Abamcubajer

Wednesday, 11 October 2017

StartIoT - Reinvent Your Future

The 7th of October bore witness to a very important milestone in the Malaysian Technology Industry as REKA Initiative with the support of Telekom Malaysia RE held an inauguration ceremony & workshop called #StartIoT. The workshop which has a duration of  3 months from October to December aims to help engineering students, local SME's and both entrepreneurs and technopreneurs gain a better understanding about IoT as well as how to get started with the Internet of Things.


#StartIoT in a nutshell means Start-up or Starting-up in the IoT (Internet of Things) Industry. 
What on earth does this mean? 
Well to put it simply, IoT is a form interaction between things such as objects and instruments both digital and mechanical by allowing these things to send and receive data wirelessly without the need for human intervention.

One of the most common examples of IoT in our daily lives today are those cute little IP Camera's that we use to watch over our home's while we are away. It allows you not only to view remotely but you are also able to send instructions to it via your mobile phone. As an example, you are can remotely pan, zoom and rotate the IP Camera by sending data packets via your network. Imagine if you will, the ability to control the lights, fan, AC and all other electronic devices within your home. Wouldn't that be great?!

Remember when Ford came out with the new Ford Focus concept in the UK? The car that boasted it's ability to self-park. Well, it is no longer a thing of the future! REKA Initiative has done one better by enabling a car to drive itself from Malacca to Kuala Lumpur with the assistance and use of IoT. SIMPILY AMAZING!


REKA believes that IoT isn't just about self driving cars and connected homes. It's aim is to nurture the potential of IoT in the Healthcare and Agriculture industry, thus creating a better future for all Malaysians.
Telekom Malaysia too has embarked on it's IoT journey by establishing a scientific and innovative society aimed at educating on the subject of IoT named TM RE:

From left: Dr Syed Mohamad Jamalullil Bilfagih, AGM Business Technical, Group Digital Centre, Muhammad Haziq Faris Hasnol, CEO of REKA Inisiatif, Mohd Yuzairin bin Md Yunus President of ImBig, Nik Muhammad Amin CEO of Moovby Mobility, Prof Datuk Dr Khairuddin Ab Hamid, Vice Chancellor, University Malaysia of Computer Science and Engineering (UniMY) and Dr. Rezal Khairi Ahmad CEO of NanoMalaysia Berhad

In line with the governments initiative towards promoting new industries and making Malaysia a regional hub for IoT, REKA has partnered with RE: to achieve the goal of sharing the knowledge of IoT to all Malaysians yearly via #StartIoT. 

The CEO of REKA Initiative, Muhammad Haziq Faris Hasnol
In his keynote address, Muhammad Haziq Faris Hasnol, the CEO of REKA Initiative said "With this workshop, we are able to witness potential makers / creators from across Malaysia creating new innovations and technology"

Still don't quite understand what IoT is and what it's applications are in our daily life? Don't worry, here's a the full length video that was recorded live during the event at #TMCC for the launch of #StartIoT. Enjoy !


Here are some photos from first ever #StartIoT. 
The crowd was overwhelming to say the least. The amount of supports shown by members of the tech community was astounding and the queue to sign-up for the upcoming workshop was immense.







If you or anyone you know is or may be interested in following the workshop or trying to gain more insightful information on IoT, you may refer to the following:



Wednesday, 4 October 2017

Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut - Pengalaman Aku.

Salam Sejahtera & Salam 1Malaysia.

"Sesungguhnya sakit itu adalah kafarah dosa, yakni penghapus dosa² kecil"

Hari ni Abam nak throwback sikit zaman muda mudi (2015 jer) masa Abam diserang penyakit Tangan, Kaki dan Mulut. Penyakit ni agak common dan secara lazimnya akan dihidap oleh kanak², tapi adakalanya ia juga terkena pada manusia tua bangka macam Abam ni...

Sebelum Abam membebel lagi, jom kita kenal dulu apa itu Penyakit Tangan, Kaki & Mulut.

"Penyakit HFMD disebabkan oleh virus yang dikenali sebagai enterovirus meliputi Coxsackie Virus A16 (Cox A16) dan Enterovirus 71 (EV 71). Penularan penyakit/virus HFMD adalah melalui sentuhan langsung dengan cecair hidung, air liur, lepuh (blister) dan najis kanak-kanak yang dijangkiti serta sentuhan pada permukaan dan alatan permainan yang tercemar dengan virus HFMD. Mereka yang dijangkiti akan menunjukkan satu atau lebih tanda seperti demam, luka (ulcer) di mulut, ruam atau lepuh di tapak tangan dan kaki."

HFMD bukan lah suatu penyakit yang serius namun terdapat beberapa kes dimana segelintir pesakit yang menghidap penyakit ini mengalami radang otak dan jantung! Secara Am nye kesan penyakit ini akan hilang dengan sendirinya dalam masa lebih kurang 10 hari.

Pada mulanya, Abam ingat demam biasa je sebab badan panas tu biasa je. Telan Paracetamol lepas tu tidur. Bila bangun rasa macam satu badan kene simbah dengan air panas, pedih dia macam menyengat. Masa tu dah rasa pelik dah, tapi still buat tak reti je.

Abam mandi air sejuk (kononnya nak bagi hilang rasa panas tu lah) tapi macam tak ada beza. Waktu minum air atau makan rasa macam nak terkoyak tekak. Masih gagah lagi Abam menahan, selesai makan malam abam pun makan ubat lepas tu tidur. 

Keesokan paginya Abam bangun dengan rasa sakit diseluruh badan terutamanya kakitangan kerajaan! Ehhh... Kaki dan Tangan!. Memang sakit dia tu ibarat kene cucuk dengan seribu satu jarum lah. 
Mak aiii... Sakit Bonar!


Abam perhati tempat yang rasa sakit tu..... Ahhh! Sudah!
Apa plak bintat² merah kat tangan ni?

Terus Abam pergi ke klinik dan berjumpa dengan doktor. 
Owh ye! Doktor kat tempat Abam ni HEBAT tau... masuk² bilik dia, belum sempat nak cakap apa² dia dah cakap "sah kamu kene jangkitan HFMD.
Tergamam sebentar kat situ... Dalam hati "Apo bondo ni?"

Doktor pun jelaskan yang HFMD ni selalunya kene kat budak kecik je, jarang sekali kena pada dewasa. Katanya kalau kena HFMD bilda dah dewasa, sakit dia memang boleh tahan. 

Penyakit macam ni selalunya boleh berjangkit kalau kita dalam environment tertutup - contohnya office abam waktu tu, memang tertutup habis. 
So kalau ada seorang je yang demam atau sakit memang yang lain confirm akan kena. Peliknya disitu, tak ada pulak staff abam yang kene sebelum dan selepas abam. 
Jadi dari mana penyakit ni datang?
Disebabkan HFMD ni jenis penyakit "viral" so doktor kata tak perlu ambil ubat, cuma kene biarkan badan kita sendiri lawan. 

Abam dinasihatkan untuk berada di rumah dan pakai sarung tangan dengan face mask untuk mengelakkan mak abam terkena jangkitan sekali. (mak abam masa tu dah 64 tahun... ko ghase?). Selama seminggu tu lah Abam diberi MC dan perintah berkurung! (Berkurung atau tidak tu belakang kira). Kalau keluar pun, tetap bersarung tangan dan bertopeng macam nak rompak bank!.

Tak ingat ada amik gambar ke tak masa ni, rasanya ada. Kalau jumpa nanti Abam masukkan dalam ni.

Lepas seminggu berlalu, sakit tu semakin hilang and Abam dah boleh berjalan dan berfungsi macam manusia  normal tanpa rasa sakit dekat tangan dan tapak kaki. Tapi masalah lain pulak yang timbul lepas daripada tu, kulit pada tapak tangan, tapak kaki, peha dan tangan mula menggelembung macam belon air.






Selang beberapa hari, Abam dah rasa macam berjalan pakai kasut Nike Air! disebabkan ruang antara kulit dan isi pada tapak kaki. Sumpah tak selesa langsung, lepas tu kalau pakai kasut pulak kaki rasa panas and sakit. Abam dah mula tak tahan so abam amik keputusan untuk bocorkan belon² tersebut.

Hasilnya hanya kelegaan sementara, sebab terpaksa bertungkus lumus untuk buang kulit² mati pada tapak tangan dan kaki.

WARNING!!! SEGALA GAMBAR DIBAWAH NI AGAK VISUAL! JANGAN TENGOK KALAU KORANG LEMAH SEMANGAT ATAU GELI!







Walaupun sebenarnya tak sakit langsung sebab kulit tu semuanya dah mati, tapi bila tengok balik memang NGERRRIIIIII... Bila tarik bunyi macam koyakkan kertas weyh!
Akibat dari terkena HFMD sekarang abam dikurniakan dengan tapak kaki dan tapak tangan yang selembut kulit bayi. HAPPY GILER! Tak caye meh datang salam cium tangan abam. hehehe...

Moral disini, pastikan persekitaran korang tu bersih dan bebas dari kuman. Basuh tangan dengan kerap, seeloknya pakai lah hand sanitizer sebab basuh je tak memadai.

Antara tips untuk mengelak atau mencegah HFMD adalah:

i) Langkah pencegahan terbaik adalah menjaga kebersihan diri dan persekitaran. Penularan jangkitan HFMD sangat berkait rapat dengan amalan kebersihan diri dan persekitaran di mana ia mudah berlaku di tempat sesak serta mutu kebersihan yang rendah.
   
ii) Ibu bapa atau penjaga perlu membawa kanak-kanak dengan gejala HFMD mendapatkan rawatan dan tidak membawa kanak-kanak tersebut ke tempat awam termasuk sekolah dan pusat jagaan kanak-kanak.
   
iii)
Pengurus pusat jagaan kanak-kanak perlu menjalankan aktiviti pembersihan premis dan saringan terhadap kanak-kanak di bawah jagaan mereka sepertimana yang disarankan dalam ‘Garis Panduan Pengendalian Kanak-Kanak di Taska dan Prasekolah’ serta ‘Pelan Tindakan Bersepadu Bagi Mencegah Dan Mengawal Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut’.

Untuk maklumat lanjut korang boleh layari:



Semoga nukilan abam dapat membantu korang menghadapi HFMD jika terkena.

Tuesday, 3 October 2017

BADMINTON ASIA APPOINTS E-PLUS AS STRATEGIC PARTNER

KUALA LUMPUR, 03 OCTOBER 2017 – Badminton Asia signed an
agreement with events management agency, E-Plus Global Sdn Bhd (E-Plus),
appointing the company as its strategic partner. The signing ceremony
between Anton Aditya Subowo, President of Badminton Asia, and Andrew
Ching, Chief Executive Officer of E-Plus, marks a new milestone for both
parties to elevate the sport’s outreach regionally.

Badminton Asia, the governing body of the badminton sport in Asia under the
flagship of Badminton World Federation (BWF), is the sanctioning body of all
badminton tournaments in Asia. E-Plus is an events management agency
reputed for its capability to promote and organise international sporting events
around the region
“Our partnership with E-Plus is based on our mutual belief in developing ideas
and programmes catered for shuttlers of all levels. This is also a part of our
goal to assist National Federations in developing talents for the upcoming
Tokyo 2020 Olympics. E-Plus is equipped with extensive experience in
promoting, organising and developing sports events, and I am confident that
this appointment will further increase the Confederation’s value in Asia,” said
Anton.
(L-R) Brett Wightman, Principal of Populous; Koo Kien Keat, High
Performance Director of Badminton Asia, Datuk Yee Tuck Sing, Group CEO
of Seri Mutiara Development Sdn Bhd; Datuk Benny Hoe, Group MD of Seri
Mutiara Development Sdn Bhd; Anton Aditya Subowo, President of
Badminton Asia; Dato’ Sri Norza Zakaria, President of Badminton Association
Malaysia; Greg Kim Hong-Ki, Secretary General of Badminton Asia; Andrew
Ching, CEO of E-Plus Global Sdn Bhd; and Kenny Goh, COO of Badminton
Asia.
Numerous programmes ranging from the grassroots development in schools
and academies to the regional junior and senior level as well as veteran and
elite tournaments will be executed in stages. This comprehensive
enhancement programme will focus on developing badminton on a wider
platform.

Andrew expressed his excitement in this strategic partnership. “I grew up in a
family that is badminton crazy. The opportunity of building the community
regionally, especially with the top world rankings dominated by a majority of
Asian countries, will elevate the sport exponentially. We hope that more fans
and enthusiasts will continue to support our programmes and continue to
make Asia the hub to practice badminton at all levels.”
Anton Aditya Subowo, President of Badminton Asia exchanging the
contract with Andrew Ching, CEO of E-Plus Global Sdn Bhd.
He also stated that this popular sport in Asia could be capitalised by
corporations and brands to increase exposure and awareness. “Badminton
fans across the world will have their eyes on these tournaments. Companies
and brands interested in exploring the opportunities to be associated with the
sport and its activities can contact us at enquiry@eplusglobal.com.”

Established in 2004, the E-Plus has established strong credentials in
promoting, organising and developing sporting events in Asia sanctioned by
International Federations. The company holds rights to a variety of sports
genre portfolios including duathlons, marathons, swimming, trail running,
volleyball, motorsports and much more.

For more information, visit Badminton Asia’s website at

www.badmintonasia.org or E-Plus’ website at www.eplusglobal.com.

Thursday, 28 September 2017

Edu-Tourism Camp by UM Cares - Introduction

A week or so ago, I was privileged to join an Edu-Tourism Camp facilitated by University Malaya. The programme which was developed by a subsidiary body called UM Cares aims to provide a totally new outlook on Eco-Tourism in Malaysia.

What is the difference between the two you may ask?
Ecotourism - tourism directed toward exotic, often threatened, natural environments, especially to support conservation efforts and observe wildlife.
EdutourismRecreational travel undertaken undertaken solely or partially for the purpose of study, self improvement or intellectual stimulation. 

In a nutshell what Edutourism means is enjoying nature from an educational perspective. Learning about our ecosystem and how every bit of flora and fauna has its own purpose.

The UM Tropical Familiarization Camp as it is called consists of a 3 days 2 nights stay at their Outdoor Research Facility and surrounding wilderness. The facility which is situated within the Selangor State Forest Reserve may not be your idea of "Bear Grills - Into The Wild" but I can assure you that it is a truly eye-opening experience.

Through out the 3 days we were not only given tasks to do along with some classroom sessions, there were also many fun yet educational activities scheduled. Here's a breakdown of what to expect during the camp. 

Biodiversity : Frogging, Animal Trapping, Stream Sampling & Survival Walk.
Indigenous Culture: Sewang Dance Show & Tell, Arts & Crafts and Blow Piping.
Extreme Sports: Waterfall Abseiling, Flying Fox, Zip Line and Archery War.






Below is a sample Itinerary:

UM Tropical Camp
Day 1.
09.00 am             Pendaftaran
09.15 am             Ice-breaking 
09.30 am              Guided Walk di Rimba Ilmu
10.30 am             Aktiviti Explorace
11.30 am              Lawatan ke Dewan Tengku Canselor (DTC)
12.30 pm             Makan tengahari & pengurusan diri
02.30 pm             Bertolak ke Ulu Gombak
03.30 pm             Persembahan “Sewang” oleh penduduk Orang Asli Gombak
04.30 pm             Permainan tradisional Orang Asli – Menyumpit 
05.00 pm             Pembuatan kraftangan tradisional Orang Asli
06.00 pm             Makan malam
08.00 pm             Frogging
10.00 pm             Mist net 
11.00 pm             Tamat hari pertama

Day 2
07.00 am             Observasi  haiwan pada mist net
08.00 am             Sarapan
08.30 am             Pemasangan cage trap dan pitfall trap
10.30 am             Archery war
12.00 pm             Makan Tengahari
02.00 pm             Stream sampling
04.30 pm             Minum petang
05.00 pm             Ecological plotting          
05.30 pm             Observasi cage trap dan pitfall trap
06.30 pm             Ekspedisi Sungai Pisang 
08.30 pm             Sesi BBQ  di Sungai Pisang
10.00 pm             Bermalam di Sungai Pisang

Day 3
07.30 am             Sarapan 
08.00 am             -Abseiling
                            -Flying Fox
                            -Zipline
1.00 pm               Rehat
2.00 pm               -Abseiling
                            -Flying Fox
                            -Zipline
5.00 pm                Program tamat. Bertolak ke Universiti Malaya 


It's a pretty packed schedule if you ask me, but it is well worth your time and energy. I certainly enjoyed my time there and definitely gained an abundance of knowledge throughout. I will be writing my take on the events and activities that took place during the camp, so stay tuned for more.

P/S: At the end of this series i'll share the entire package cost and a list of travel partners that you may acquire such packages from.

Till then...

Jean Gallyot out....

Sunday, 24 September 2017

Miliki Kereta Idaman Dengan Showroom.car

Salam Sejahtera & Salam 1Malaysia.

Indahnya rasa bila hari hujan...
Cuaca panas berganti dingin dan suasana semakin sayu.
Tido syok woii!!!

Bagi mereka yang berkerja dari rumah mahupun suri rumah, ianya tidak lah menjadi masalah. Bagaimana pula dengan mereka yang keluar mencari rezeki untuk diri dan keluarga? Kelewatan dah tentu dan kesihatan juga bakal terjejas, terutamanya mereka yang menaiki motorsikal dan kenderaan awam seperti bas, teksi dan keretapi.  

Dah tentu basah lencun kan?

Hari ni Abam nak kongsikan dengan korang satu platform dan aplikasi dimana korang boleh membeli kereta BARU, RECON ataupun TERPAKAI dengan mudah dan selamat. 
Platform yang Abam maksudkan ini adalah Showroom.car di mana ia boleh digunakan melalui web atau pun dalam bentuk aplikasi mobile.



Showroom.car berfungsi sebagai perunding bagi pihak korang. 
Kenapa Abam cakap perunding? Sebab platform / aplikasi ni membolehkan korang mencari kereta idaman korang melalui pelbagai kriteria yang korang sendiri boleh tetapkan. 
Contohnya: Korang boleh "filter" pencarian korang dari segi TAHUN, JENAMA, HARGA, KAPASITI ENJIN dan macam² lagi.

Abam nak bagi korang tips sikit.
Kalau nak beli kereta TERPAKAI, memang betul kereta lama lebih murah.
Tapi korang kene ingat bahawa penjimatan dari segi kos pembelian mungkin akan meninggikan kos maintenance dan insurance.

Contohnya kalau korang pilih kereta yang sudah melebihi 20 tahun, Harga kereta tersebut memang ternyata sangat murah. Untunglah korang kan? SALAH! Sebab kadar insurance korang akan lebih tinggi disebabkan tambahan loading dan sebagainya, Insuran pun hanya parti ke 3 sahaja.

Showroom.car juga membolehkan anda berurusan dengan pemilik kenderaan tersebut secara terus. Maksudnya, korang boleh berurusan dan berjumpa dengan pemilik tersebut untuk test drive dan check kenderaan tersebut sebelum membelinya.

Kalau Abam cerita panjang² pun tak guna sebab abam pasti korang nak tengok sendiri aplikasi dan interface aplikasi tu kan? So.... Jom kita layan video pendek yang abam buat berkenaan dengan aplikasi ni dan bagaimana ia boleh mengubah hidup korang.


Kalau ada diantara korang yang ingin mencari kereta, Abam syorkan korang melawat Showroom.car. SEKARANG! hehehe...

Untuk maklumat lanjut atau memuat turun aplikasi Showroom.car sila layari:






Adsense Ads