Thursday, 23 February 2017

Surga Yang Tak Dirindukan 2 - Hati Kental Jadi Kenyal.


Salam Sejahtera & Salam 1 Malaysia.

Permisi ya, Temen kangen ngomong sama kalian supaya jangan pernah bisa tonton filem ini jika kalian udah pernah kehilangan temen atau pasangan yang kalian cintai. Karna filem ini bisa menyentuh perasaan kalian dengan begitu dahsyat skali.

Haaaaaaa.... Amacam? Terrer tak abam cakap Bahasa Indon? hehehehe....

Ni aku nak cerita pasal kisah semalam aku kene GAME tengok cerita nie.
Surga Yang Tak Dirindukan 2 atau SYTD2.

Semalam, aku teman Cik AJ "Food Review" dekat Kenny Rogers Roaster - Times Square. Masa tengah review menu terbaru KRR iaitu "Spicy Giler" (aku akan bagi review jap lagi) geng² blogger yang lain sibuk lah dok cerita pasal SYTD2 nie. Ada antara mereka yang dah tengok, so dorang bagi lah hint² sikit pasal jalan cerita nye tu.

Cik AJ pulak dah lebih seminggu ajak aku pegi tengok tapi aku buat tak tau aje.... Sekali dorang ni boleh pulak cerita pasal SYTD2... Memang terkena lah aku kan?
Cik AJ mula lah nak buat muka comel dia bila nak pape kan...

MACAM NI HAAA.... KO GHASE?
Lepas dekat sejam dia pujuk, aku pun kata okay. Melompat - lompat lah dia kan.
Disebabkan kitorang dah ada dekat Times Square and pawagam tu memang sebelah je, memang aku tak boleh nak elak.

Kitorang tengok screening jam 9.20 pm, itu pun tinggal tempat duduk kat dua barisan paling depan je. Disebabkan cik AJ nak sangat tengok cerita tu, dia pun tak kisah (selalu tak suka duduk depan). Tapi kali ni, kalau suruh duduk bersila pun dia setuju agak nye. 
HAHAHAHA..

Pada mula nye, aku cakap nak tido sebab aku memang tak layan lah cerita mcam ni kan (abam jet² sado hati keras kononnye). Penyudahnye, dengan aku skali melayan cerita SYTD2 ni. 
Sebab apa? Sebab pada asal nye aku tengok Arini tu comel sgt... Ehhh... terrrrrr jujur plak.

Hakikat nye, storyline cerita ni memang best, lawak, sedih semua ada. Walaupun aku tak pernah tengok SYTD yang pertama.

Kepada korang yang berhajat nak pergi tengok. aku sarankan pergilah secepat mungkin sebelum dorang stop tayangan. 

Pada aku, cerita ni walaupun ala² cintan cintun gitu masih ada aspek lain yang mampu menyentuh hati aku. Maklum lah, pengalaman aku dengan orang sakit (lagi² orang yang sangat rapat dengan aku) ni memang banyak. 
Sumpah watak Arini tu membuatkan aku rindu pada Ayah aku, sifat tabah dan tenang menghadapi penyakit yang dah tentu tiada penyelesaian nye.

Anyway, apa yang aku cuba sampaikan kat sini adalah kalau korang ni jenis sensitif dan mudah mengalir air mata........ Tolong lah bawak tuala... Nescayalah bahawa tisu tidak akan pernah cukup.

YERRRRRR..... Mengalir airmata JANTAN aku disebabkan cerita ni.

So pada lelaki kat luar sana, kalau rasa hati kental sila lah pergi tengok dan kongsi pengalaman korang dekat ruang komen ye?

Sekian.... Aku nak pergi duduk kat sudut dinding diam².


Thursday, 16 February 2017

Scammer Alert - What You Should Know - How To React.


It's been a few weeks since my last update, mainly because if been a little busy at work and was down with a sinus infection over the past week.

Anyway, Im back... It's all good...


So here's what happen yesterday (Wednesday 15th Feb 2017), I had posted my phone for sale on a local online marketplace (Mudah.my).

Within a couple of hours, i had received numerous enquiries on the phone. However, there was one in particular who seemed out of the ordinary. 
I knew it was a SCAMMER the moment the text came through, main reason being the fact that the mobile number used was foreign and had been tagged to two different locations when checked online. (Pennsylvania & Russia).
Having +/- 13 years in the Service Industry, and part of which was actually dealing with Fraud Protection, I decided to play along and see how far their tactics can actually go.

To my amazement, the scammer seemed pretty new to the game as he was extremely gullible. Normally a scammer would be very pushy and resort to threatening you in the event you do not comply to their request or delay in replying their text'. This time though, I actually played him at his own game. Making him run around to comply with what i wanted.

It was rather silly and extremely hilarious to say the least.
Here's my Whatsapp Conversation with the Scammer. 
(read left to right)
ENJOYYYY!!!!
P/S:  Pardon My French..... :)















Have you died laughing yet? Well i almost did... hahaha....

Anyway, the reason i posted this is because there are a lot of people out there whom are not aware of what these scammers are capable of. This is just one example of a person that is probably new to the scamming game, believe me there are others who are really really good at what they do.

It's best to be safe rather than sorry right?

Here's a few pointers that you can use if face with the same circumstances:

1. Always search for details of the number when it's from overseas. 
You can use mobile apps such as True Caller .

2. If your gut feeling tells you something isn't right, then it probably isn't.

3. Always know basic Geography.

4. Never ever give out your Bank details. (unless u know and trust the seller)

5. Never provide your email address if you feel that it is not required, especially if the person on the other hand says things like "I will send you instructions on what to do" or "Once i send it, make sure you read and understand" or "I will send you a link via email to where you can acquire you money".

6. Interpol has no Business in Online transactions. It should be monitored by the Country's Law Enforcement Agencies and / or Central Bank.

7. Never ship / send any item before full payment is received without any strings attached.

8. If you have or are experiencing such an issue with a seller or have been in this situation before, always remember to try and get as much information from them as possible.

9. Use information such as their banking details (i.e. Name, Account Number & Bank Name) to run a reference check with the specified bank.

10. Use shipping information such as receiver name and address and run a check with JPN (Citizens Register).

Once you have all the information in hand, you may then proceed to the Police and Lodge a report. Im not saying that by doing so, there is a possibility to reclaim your losses (monetary or otherwise) but it will alert the authorities and start the ball rolling when it comes to spreading awareness.

Statistics of Scams in Malaysia for 2016

For more information on how / what you can do as a consumer or end user, you may refer to the links below for some pretty useful information.




Cheers Folks.
Hopefully this will help those who have become victim to scammer(s) and create awareness for everyone else.

Feel free to share this with you Friends & Family.







Thursday, 2 February 2017

Terjah Lenggong - Selamat Datang ke Riverine Nature Camp!

Salam Sejahtera & Salam 1Malaysia.

Semalam aku dah ceritakan plan last minit kitorang ke Lenggong.
Hari ni pulak, aku nak bagitau korang apa yang kitorang buat kat sana dari segi aktiviti dan apa kemudahan yang tersedia dan bakal disediakan buat para pengunjung dalam masa terdekat ni.

Macam korang sedia maklum, kami sampai di Riverine Nature Camp ni awal pagi sabtu dan disebabkan hari masih gelap, kami dipelawa tido di homestay Pak Li (Owner Riverine). Pada keesokan harinya, kami keluar ke pekan untuk membeli barangan keperluan dan juga sarapan. SARAPAN KE?
KO GHASE? Sarapan Kanak² Membesar Sangat.
Lepas makan, kami pun pergi Shopping.... Hahaha... Tapi shopping barang makanan dan keperluan untuk berkhemah selama 3 hari 2 malam di Riverine. (walaupun kat sana ada "Pusat Membeli-Belah"
Nampak? Ko Hader?
Lepas settle beli barang, Pak Li bawak kitorang pusing ikut jalan jauh pulang ke Kampung Sumpitan (Kg dimana Riverine bertapak) bagi menikmati dan mengambil gambar suasana bukit yang diliputi kabus. (Masa tu dah tengah hari, masih berkabus hokay).
 

 

 

Sampai saja di Riverine, kami pun memunggah barang turun ke kawasan yang kami pilih untuk pacak khemah. Macam biasa lah, gotong royong lah kami.... (Apa yang penting? Kerjasama.... haha)

Kami juga merupakan antara makhluk yang pertama merasmikan tapak di tepi sungai dan juga khemah 6 man dome yang Pak Li sediakan buat para pengunjung. Khemah² itu sangat besar dan selesa, memang sesuai untuk Family. 
 

 

Kalau korang nak tahu, setakat ni Pak Li menyediakan sebanyak 15 buah khemah 6 Man Dome ni, jadi kalau korang cadang nak buat beriadah di Riverine korang tak perlu risau tentang tempat tido.

Mungkin juga ada antara kita yang tidak berapa selesa berkhemah dan inginkan sedikit keselesaan. Betul?
Jangan risau, Riverine juga menyediakan perkhidmatan Homestay yang tidak jauh dari kawasan tersebut dengan harga yang sangat berpatutan.
 

 

 

Haaaaa..... Sambung cerita kita tadi.... Lepas dah habis setup semua, masing dah tak tahan nak terjun sungai. Termasuklah pemilik Riverine skali, dengan dia skali join kitorang "membadak" dalam sungai.
 
Penat² gitu kene ai sungai yang macam air batu peerrgrhhhh... sedap gila!

Malam tu pulak, kami masak sendiri dekat campsite. Tak main lah makan bungkus or meggi je.. Masak nasi dengan lauk hokay... Walaupun tak setaraf dengan hotel lima bintang tapi kami kenyang.

Hari pertama kami di Riverine tak lah begitu "back to nature" sangat disebabkan malam tu kami keluar dengan Pak Li. Katanye "jom kita pergi tengok live band" jadi kitorang pun ON! lah. Sekali Pak Li bawak kitorang pergi Kampung sebelah je, terjah majlis kahwin.

Memang lah ada "LIVE Band" tapi kenduri kahwin orang kot. HAHAHAHA.... Lepas tu kene suruh nyanyi pulak tu... memang orang kampung kat Lenggong ni "Hospitality" dia memang A+++.

Dah settle menyanyi sampai hujan turun, kami berangkat pulang. Singgah minum dulu dekat warung depan simpang masuk Kampung Sumpitan.

Jam pun dah lebih kurang pukul 1 pagi masa tu. Apa lagi....
TIDO LAAAAAAAA.....

Haaaa.... Nanti aku bagitau korang aktiviti hari ke -3 dan seterusnya ye?
Stay tuned.