Friday, 31 March 2017

Bila Terpaksa Pilih Antara Keperluan Dengan Kehendak.

Salam Sejahtera & Salam 1Malaysia.

Semua orang tak dapat lari dari masalah, termasuk lah aku. Nyata benda paling susah untuk aku adalah memilih antara keperluan dengan kehendak.
Kalau ikutkan hati, memang semua aku nak sapu. HAHAHAHA... tapi apakan daya situasi kewangan aku sekarang ni dah tak macam dulu. Jadi aku terpaksa buat pilihan antara dua benda yang pada aku penting bagi aku sekarang ni.

Dua benda yang aku maksudkan tu adalah KERETA & LAPTOP!

Ye, aku memang dah ada sebuah kereta tapi kereta tu perlu di baikpulih dan akan makan masa yang agak lama. 


Aku dah tak larat nak mandi 4 kali sehari. (mandi hujan lah tu)... 
Kebetulan ada kawan aku nak melepaskan kereta satria dia pada harga yang agak tak masuk akal, jadi aku pun ambil keputusan untuk sambar lah.


Yang jadi hal dekat sini adalah bila aku ke digital mall semalam dengan Cik AJ dan beberapa rakan lain. Pelan asal nak pergi makan kat Mc Donald je, tapi sebab sorang lagi belum sampai lagi waktu tu kitorang pun pergi lah jalan² dalam digital malll tu. 
Singgah di kedai Ustaz untuk cari cover handphone Xiaomi Mi3s aku tu.
Dah selesai beli, jalan nak escalator tu ada sederet kedai komputer. Aku pun terus macam "Tora (dugaan) datang lagi!". Nak menahan nafsu untuk tidak membeli sebab nak kene bayar duit kereta kat kawan aku. 
Sekali datang Cik AJ cakap depan sorang brader kedai komputer tu "eh, tu bukan laptop yang u cari tu ke?"

Haaaaa.... Dia dah buat dah..... Kan brader tu terus start pancing aku...

"Bang! kedai kami kedai last belah hujung, so kami bagi diskaun dan buang harga untuk kaki² survey setiap kedai" katanye. 
"Kalau abang tade duit nak beli sekarang pun tak apa, abang boleh bayar booking RM 200 dulu, nanti bila dah ada duit abang datang bayar balance dia je ataupun kalau abang tak jadi beli pun tak apa. Kami pulangkan deposit abang."

Bila dengar macam tu, secara automatik aku pergi tanya detail kat dia! (Yer, aku manusia biasa macam korang jugak :P).

Laptop yang aku minat tu jenis Lenovo 100s baru yang dikuasai oleh processor Quad-Core gandingan bersama Ram sebanyak 4GB. Cukup puas hati kalau setakat nak buat kerja, entry dan editing.



Harga yang ditawarkan pulak memang buat aku sakit otak nak memikir & memilih. Harga pasaran Laptop ni di sekitar RM 1299 - 1499. Mamat ni offer kat aku RM 1099 je!!!! Memang nak gila lah aku kan.... Bukan tu je, di sertakan sekali dengan Windows 10 lifetime license, 3D/VR video player (harga software ni je dah RM 800) dengan set aksesori 24 dalam 1 yang bernilai lebih dari RM 200.

ARRRRGGHHHHHHH!!!!!!! Semua ni Cik AJ punya pasal!
Sudah..... Nak beli ke tak nak? Nak beli ke tak nak? tu je lah aku fikir selama setengah jam!

Memang sangat menarik apa yang ditawarkan, tapi sepertimana yang aku katakan tadi aku memang dah tak larat nak berhujan dan berpanas lagi (dah senja gamaknya). Kalau aku beli laptop, bukan boleh guna untuk elak dari kena hujan kan? Jadi aku telan air liur, tarik nafas panjang dan tolak offer brader tu. Kalau ada rezeki, lain kali lah aku beli. 
Buat masa sekarang ni, aku rasa lebih penting untuk aku dapatkan kereta tu dulu demi keselesaan kami nak pergi ke event ataupun jalan².

Korang pernah tak rasa macam ni? Apa pula tindakan korang? Cer cerita sikit dalam ruangan komen. Abam nak tau jugak!

Thursday, 30 March 2017

Kenapa Aku Pilih Polisi Insuran Kenderaan UniAsia (Liberty Insurance).

Salam Sejahtera & Salam 1Malaysia!

Harini Abam nak bagitau korang kenapa abam pilih Insuran Kenderaan dari UniAsia atau kini lebih dikenali sebagai Liberty Insurance.

Antara sebab utamanya adalah kerana urusniaga boleh dilakukan di mana² kaunter Pos Malaysia seluruh negara. Selain itu, UniAsia (Liberty Insurance) adalah antara syarikat insuran yang masih menyediakan liputan insuran bagi kenderaan² yang usianya menjangkau lebih dari 20 tahun. (Maklumlah kereta abam semua dari zaman Flintstone).

Pesaing terdekat UniAsia pada suatu ketika dulu adalah Pacific & Oriental Insurance (P&O) tapi dikhabarkan yang dorang tidak lagi memberikan coverage bagi kereta² lama.
Nak dijadikan cerita, bulan April nie Insuran Kereta dengan Moto abam dua² luput serentak. 
Pishang bhai.... Hahahaha...

Tiba² semalam bila sampai rumah nampak lah ada surat dari Liberty Insurance ni. Terus dok fikir "Bila pulak aku langgan insuran dengan company ni?"

Bila bukak surat tu rupanya dorang nak bagitau yang UniAsia telahpun dibeli oleh Liberty Insurance, pusing ke muka surat belakang pulak tertera nombor polisi insuran motor abam. 
Semua dah siap calculate dan abam cuma perlu bawa geran dengan surat tersebut ke pejabat pos untuk memperbaharui insuran motor. 

Kan dah jimat masa kat situ? tak payah nak ambil nombor lepas tu tunggu orang tu sema balik polisi lama. Kira jumlam NCD (No Claim Discount) dan sebagainya sebelum mengeluarkan polisi insuran yang baru.

Rasa macam seronok pulak bila syarikat insuran tu dengan sendirinya cuba untuk menyenangkan proses kita memperbaharui insuran kenderaan.

Nanti abam update entry pasal langkah² nak renew pula di pejabat pos. (insuran abam masing² meninggal dalam bulan 4 ni...huhu).

P/S: Gambar akan menyusul kemudian....... Tertinggal pulak surat tu kat rumah.

Wednesday, 29 March 2017

3 Layer Polish & Wax Dari Serendah RM 80 Hanya Di RezQ Wash!!!

Salam Sejahtera & Salam 1Malaysia.

Ada tak antara korang yang memiliki kereta yang berumur lebih dari 2 tahun? Mesti ada kan? 
Daripada jumlah tu, berapa banyak agak² yang mempunyai "landed property" dengan "porch" sendiri? Tambahan lagi dengan keadaan ekonomi sekarang,

Jadi? apa yang jadi kat kereta korang tu? Berpanas, Berhujan dan ber-HUHU dekat "parking lot" yang "open air."
Penyelesaian dia senang je sebenarnya, hantar lah kereta pergi Car Wash. Tapi persoalannya dekat mana yang ada Car Wash yang betul² boleh kembalikan kilat dan seri kereta korang tu?

Ni Abam nak bagitau korang pasal satu carwash yang terletak dekat Selayang Capitol, bersebelahan dengan Hospital Selayang. Nama Carwash tu "RezQ Wash" dan dimiliki oleh bumiputera, iaitu kawan aku sendiri En. Carlos.

Apa beza RezQ Wash berbanding dengan carwash lain?

Well, yang paling utama adalah segala produk penjagaan yang digunakan dekat RezQ Wash ni, diuji dulu pada kereta owner sendiri sebelum digunakan untuk para pelanggan. Jadi korang tak perlu risau tentang komposisi formula yang mungkin menghakis cat korang.

RezQ Wash bukan jenis carwash dimana korang datang basuh kereta lepas tu belah. 
Pemilik juga akan memberikan tips penjagaan pada korang F.O.C.
Selain memastikan setiap inci kereta korang tu diberi perhatian demi kepuasan korang.

Kenapa aku sendiri suka ke RezQ Wash walaupun kedainya di Selayang dan aku duduk disekitar area Hulu Kelang?

Jawapan aku senang je, bukan sebab pemilik tu kawan aku tapi disebabkan SERVICE yang dia berikan pada setiap CUSTOMER tak kira lah kalau kau bawak kancil mahupun ElGrand. 
Layanan yang baik dan hasil kerja yang MANTAP menjadi pilihan aku. Tak kira lah kalau carwash tu kat melaka skali pun, aku tetap pergi! (yang kenal aku tu faham lah perangai aku).

Dari segi hasil kerja RezQ Wash pula, rata² pengunjung, termasuk diri aku sendiri (dan rakan² lain) sangat berpuas hati. Dari kereta yang kusam terus jadi macam baru! 



Kalau korang nak hantar motorsikal pun boleh juga. Bezanya harga saje lah, bagi motorsikal harganye tentulah lebih murah namun kualiti kerja tetap sama.


Harga yang ditawarkan juga pada aku memang sangat berpatutan dengan perkhidmatan / pakej yang disediakan oleh RezQ Wash ni. 
Buat masa sekarang, promosi yang sedang diadakan adalah dari serendah RM 80 untuk pakej polish dan wax 3 lapisan (bergantung kepada size kenderaan) dan juga pakej "12 Months Wax Coating Promotion" yang merangkumi Basuh + Vacuum + Polish & Coating yang mampu bertahan selama setahun. 

Ianya juga dapat mengelakkan air dari melekat pada "body" kenderaan sewaktu hujan. 
Kalau air tak melekat, maka habuk pun tak melekat kan? hasilnya? tak ada lah watermark hitam meleleh je kat tepi kereta tu. kan kan kan?


Bagi mereka yang tak nak duduk saje sambil menunggu kereta dorang siap, jangan risau sebab korang boleh berjalan dalam Selayang Capitol Mall tu ataupun minum saja di RezQ Wash. 
En Carlos punya kedai ni pada aku sangat inovatif kerana beliau menggunakan ruangan kedainya dengan sebaik mungkin.

Haaaaaaaa..... sebab dia menggunakan konsep 3 in 1 a.k.a. Pukul Keliling. HAHAHAHA...

En. Carlos juga terkenal sebagai seorang penjual dan pembekal barangan sukan bermotor seperti helmet, jacket dan peralatan keselamatan bagi pemilik motosikal. 

Bukan itu saje, beliau juga mempunyai sebuah Cafe di premis yang sama. Walaupun belum beroperasi sepenuhnya korang masih boleh order Cappuccino atau Mocha Latte sambil menunggu kereta korang siap. Ala² Cafe Hipster gitu...




Buat masa sekarang ni, Cafe hanya dibuka untuk tempahan Event sahaja buat sementara waktu.
Nanti bila dah beroperasi sepenuhnya Abam akan share lebih lanjut yer?

Untuk sebarang pertanyaan berkenaan dengan pakej polish, wax ataupun coating mahupun untuk mendapatkan sebut harga untuk melangsungkan event di RezQ Wash / Cafe, korang boleh lah berhubung dengan pemilik / admin RezQ di:

FACEBOOK


ALAMAT

G70, Selayang Capitol Complex, Taman Selayang Jaya
Kuala Lumpur, Malaysia


CONTACT

Carlos Shah : 0176237300


Monday, 27 March 2017

Songkran - What it really means to the Thai people.

Many of us  know "Songkran" as the famous Thai water festival where you find little young things walking around in the skimpiest bikinis you could imagine, wet and enjoying themselves.
(LOL.... i know the men are going HELL YEAH!!! right now!)




Jokes aside, this wonderfully auspicious celebration of wet homosapiens has a hidden meaning that most of us do not actually know.
What am I talking about? 

Well the word "Songkran" first of all does not in anyway signify the water festival we all know it to be. Songkran in it's purest of meanings, translates as an Astrological Passing thus signifying the transition of a New Beginning or plainly put "The Thai New Year".

Songkran is celebrated differently in different parts of Thailand. Some areas wear colourful clothing, some limit the amount of work done on the auspicious day and others resort to fireworks and gunfire as a way to repel demons and bad luck for the New Year.

Now does this paint a picture of Water Splashing, Drinking Parties and The Social Apocalypse we have all become accustomed to? It doesn't does it?



These "Festivities" act more as an Attraction rather than a Tradition. Why i say this is because, by Tradition the only water that is splashed is that of youngsters showing respect to their elders by pouring water into their palms as a sign of revenance.

For many years I too have viewed "Songkran" as a rave party of sorts. It is not until you truly understand a foreign culture, that you are able appreciate their beliefs and have the want to experience it in a more Traditional manner.



This year, I will be making the journey to Thailand to experience both sides of the "Songkran" festivities (If GOD permits). I am looking forward to experiencing first hand the traditional meaning of Songkran whilst enjoying the modern day water splashing in the streets.

On another note, i will also be planning a few short trips while I am there. The Emerald Pool is one such place. It's pristine beauty has amazed me for quite some time now, but i have never been able to visit it due to time constraints and / or bad weather. 

This time round, I'm making it a point to visit the Emerald Pool as well as numerous other places like the Giant Buddha's Statue at the top of the Hat Yai Municipal Park.

Stay tuned for my feature updates while I'm there from the 12th till the 16th of April.

Cheers.....

P/S: Images Coutesy of Google...

Friday, 24 March 2017

CLAPAM - De'Jumble Sale - Fund Raiser and Awareness Drive.

**PUBLIC SERVICE ANNOUNCEMENT**

Golden Land Expo will be holding a De’ Jumble Sale charity event that will be held from the 27th of March  till the 2nd of April 2017, at Kuala Lumpur, Sunway Putra Mall (Next to PWTC).

It is a Charity Event that sells pre-loved goods such as clothes, accessories, bags and many more donated by artists. The procceds will then be donated to a charitable foundation, namely CLAPM (Cleft Lips And Palate Association of Malaysia)

Reusing pre-loved items is a form of recycling, and thus the idea of De’ Jumble Sale.


To make this event interesting and encouraging, we have invited artistes to attend the opening ceremony and give out their pre-loved goods for public selling.
The event is expected to raise a total of RM10,000 and all profits will be donated to the Cleft Lips And Palate Association Malaysia (CLAPAM) to help finances those in need of surgery.
We hope to promote public awareness and gain their support for this charity event.

Cleft Lips And Palate Association Malaysia (CLAPAM) is a non-profit, non-government organization support group. 
They provide various support services including counseling, information on feeding and care of cleft babies, and hospital/house visits. 

Together with the input from professional member’s of CLAPAM whom have access to reliable information on a wide variety of cleft related issues in addition to acting as a one stop center for cleft issues in Malaysia.

The artists that will be involved in the event are Amber Chia, Jason Phang (On FM), Amelia Lee, Joelin Wong, Nithyaa, Wai Fun (My FM), Thomas & Jack, Kit Mah, Zen, Mandy Chen, Wind Lee, Kiyo Kyo, Lex Pun, John Tan, Winnie Ho, Koujee, Byun and Crystal Ong. 

With support from the Artists in selling their fashionable pre-loved goods, every single cent you spend will be donated to CLAPAM.

For further information, contact 03-90577373, 012-9708229 or log on to www.goldenland.com.my.

Tuesday, 21 March 2017

VeryFit 2.0 ID107 - A Cheaper Alternative For A Fitness Tracker?

Good Morning Folks.

So a couple of weeks ago i sought out and bought a fitness tracking watch. 
No! not Fitbit or Garmin because those are the creme' de la creme' of fitness trackers.
Instead, I opted to find a cheaper alternative with similar capabilities as a fitbit for instance.

Browsing through an online shopping website, i came across the Veryfit 2.0 - ID-107
It was quite decently priced and had just about every feature the competitor had. 
So i tell myself "why not right?"....  That was that and i ended up buying it.
The Veryfit Smartband comes in 5 color variants which are Blue, Black, Green, Purple & Orange.
Priced between RM 89 - RM 120 (depending on where you purchase it from and what offers are available).

Considering that I am not a hardcore fitness freak (anymore), i was looking to purchase something that was rather basic and streamlined whilst allowing me to check on my vitals and daily performance.
I received the my Veryfit 2.0 Smartband on Friday 10th March and have been wearing it since. Overall i am very pleased with the results and features.
It is advertised to have a battery life that can last between 7-15 days on a single charge. I personally have managed to get a total of 10 days on a single charge, with around 20% battery life remaining.



















This piece of wearable technology not only allows you to track your steps, distance and calories burnt. It also allows you to monitor your heart rate, which to me is a feature that not many smart bands (at this price range) have to offer.
















This is all thanks to a sensor that is located on the back of the watch face.

All that sounds cool right? but how exactly do you keep track of all this information you ask?

Well, thats simple..... The Veryfit 2.0 comes with its own mobile app which allows you to synchronize the data on the band directly to your smartphone (Android & iOS). Best part about this is you dont have to sync the band everyday as the band itself is able to store your daily performance data for a period of 7 days.

Aside from having all the general features of any other fitness tracker, the Veryfit 2.0 also comes with some other cool features like:

  • Call Alert - Vibrates when receiving a call.
  • SNS Alert - Notification Alerts for Apps such as Whatsapp, Facebook & Instagram.
  • Camera Remote - Allows you to capture images by using the band as a remote.
  • Wrist Sense - Twisting your wrist automatically eluminates the screen.
  • Sedentary Alerts - Alerts you when you have remained in a single position for too long.
  • Clock / Alarm - Daily alarm.
  • Find My Phone - Vibrates when your phone is not in range.

My personal opinion of the Veryfit 2.0 is that it is definitely value for money (unless you have alot to spare). It comes with all the features of a fitness tracker and more. Multiple color options to choose from and a battery capacity that is small but lasts a fortnight.

P/S: I forgot to mention that it is marketed as "WATERPROOF" though i have not had the time to test it yet. - USE AT OWN RISK 

OVERALL

Here are my ratings for the Veryfit 2.0 Smartband

Price Range: 2/10 (10 Being most Expensive)
Build Quality: 8/10 
Battery Life: 9/10
Functionality: 8/10
Ease of Use: 10/10
Mobile App: 9/10

In all honesty, would i recommend this to anyone else?

YES!!!!!

Here are some places you can get the Veryfit 2.0 from:




Keep Fit, Keep Healthy, Keep Moving!

Adsense Ads